Afbeelding

Een doodgewone jongen uit Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 9 mei van dit jaar is het 50 jaar geleden dat Bisschop Bekkers is overleden. (1966). Enkele dagen later – op 14 mei – werd hij begraven in zijn Sint-Oedenrode. Veel Rooienaren herinneren hem nog als de dag van gisteren, maar enkele nieuwe generaties kennen hem alleen maar van 'horen zeggen'. Daarom blikken we de komende weken terug op zijn leven, zodat straks iedereen weet wie Bisschop Bekkers was. Een doodgewone jongen uit Rooi. In Sint-Oedenrode is door de Heilige Oda Parochie, Heemkundige Kring De Oude Vrijheid, Roois Kultuur Kontakt, Roois Cultureel Erfgoed en TV Meierij een comité gevormd, dat hem in mei 2016 op verschillende wijzen zal herdenken. Binnenkort kunt u hier het programma lezen.

Wlhelmus, Marinus Bekkers, ("D'n Bekker") (Sint-Oedenrode 20 april 1908 – Tilburg 9 mei 1966). Een doodgewone Rooise jongen wordt Bisschop van Den Bosch (1960-1966)

Op 20 april 1908 werd Willem Marinus Bekkers (roepnaam Rinus) geboren als oudste zoon van Wilhelmus Bekkers en Barbara Krol. Zijn geboortehuis stond in de Heikant E31, waar nu de Grote Doelenlaan is. Het was een middelmatige boerderij, woonkamer en stallen onder een dak, enkele schuren en opslagruimten. 20 hectaren grasland, voor de koeien en schapen. (in 1968 afgebroken)

Het gezin groeide uit tot 13 kinderen, allemaal geboren in dezelfde kamer, 7 meisjes en 6 jongens.

1914
In september werd hij tot de eerste klas van de Rooise Openbare School toegelaten.
(Kofferen) Het was de laatste lichting schoolkinderen aldaar. Want 1 april 1916 opende de Katholieke Jongensschool St. Oda, aan het Kerkplein, haar deuren.

Als de kapelaan op een dag bij vader Bekkers op bezoek komt, zegt hij tegen hem 'is jullie oudste zoon niks voor het seminarie'? en zo begon zijn priesterloopbaan.

1921
Op 14 september gaat hij naar het Kleinseminarie Beekvliet in St. Michielsgestel en daarna naar het Grootseminarie in Haaren, tot 1933.

1933
Op 10 juni werd hij als priester gewijd in de Sint-Jan Den Bosch door Mgr. Arnold Diepen, samen met 18 klasgenoten. Op 18 augustus van dat jaar werd hij kapelaan bij de H.H. Antonius en Barbara Parochie in Den Bosch, een van de moeilijkste parochies van het bisdom met veel werklozen en asociale gezinnen (het waren immers de crisisjaren 1929-1940. Het aantal werklozen in Nederland bedroeg in 1930 circa 100.000 en kwam in 1936 op een hoogtepunt van 480.000)
Hij was daar kapelaan tot 1939 onder leiding van Pastoor Barten die grote invloed op hem had. (bij de biechtstoel van de jonge kapelaan Bekkers was het drukker dan bij zijn collega's) Kapelaan Bekkers had een druk dagprogramma en had diverse rectorfuncties bij de jongensschool, meisjespensionaat, zusterklooster, adviseur bij o.a. sigarenwinkeliersvereniging, Kapperspatroons Bond, zilver en Optiek Bond, de RK Bond voor Horlogemakers en Handelaren in Goud en van de RK Bond van Was industriëlen.

Lees komende woensdag in DeMooiRooiKrant het vervolg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding