Foto: Bert Smith
Foto: Bert Smith

Twee Rooise Boomstamputten

Algemeen

Sint-Oedenrode - Dinsdag 19 april houdt heemkundige kring De Oude Vrijheid een lezing in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Het onderwerp zal zijn "Twee Rooise boomstamputten".

De lezing wordt gegeven door Bert Smith, lid van de Werkgroep Archeologie van De Oude Vrijheid. Hij zal van beide boomstamputten uiteenzetten hoe ze zijn opgegraven, geconserveerd en opgesteld. Ook andere vondsten uit de Rooise bodem komen ter sprake. Het verloop van de opgravingen tot en met de opstelling wordt toegelicht aan de hand van twee filmpjes. Een korte versie van een van de filmpjes, is te zien op YouTube: "Rooise boomstamput".

De eerste boomstamput, de Rooise boomstamput, is in het uitbreidingsplan "Kerkstraat en omgeving" naast de Martinuskerk in 2003 opgegraven. Deze boomstamput is te bezichtigen in Atrium A van Hof van Rode in de Deken van Erpstraat te Sint-Oedenrode. De andere boomstamput is in 2007 opgegraven in het uitbreidingsplan "Rooise Zoom" en is daarom daar naar vernoemd. Deze boomstamput staat opgesteld en is te bezichtigen in de entree bij de receptie van boomkwekerijen van den Berk aan de Bestseweg te Sint-Oedenrode. Aanvang 20.00 uur.