Afbeelding

Sfeervol kerstconcert Polyhymnia

Roois nieuws
Nadat vorig jaar de gezamenlijke koren van Sint-Oedenrode in één Kerstconcert afzonderlijk te beluisteren waren, verzorgden enkele koren dit jaar een gezamenlijk Kerstconcert. Er is veel repertoire voorhanden voor deze tijd en koren maken daar graag gebruik van. Koor Polyhymnia concerteerde afgelopen zaterdag in de Ollandse Martinuskerk in samenwerking met het Helmonds gemengd koor Vivace.

Elk koor nam afwisselend twee keer een blok van zo’n vijf liederen voor zijn rekening. Er werd een breed repertoire ten gehore gebracht, in een prima akoestiek, waarin de koorklank goed tot zijn recht kwam. Polyhymnia beet het spits af met het welbekende oude lied “Stille Nacht”, waardoor de luisteraars in de juiste sfeer raakten. Ze nam ons mee langs bekende Christmas carols naar minder bekende muziek. Mooi klonken “Lullaby”, een wiegenlied en “Merry Christmas”, waarin solo’s van koorleden te beluisteren waren afwisselend met het gehele koor. Er werd ingetogen gezongen en het koor wist attent te reageren op de inspirerende leiding van dirigente Nicole Friedrich-Krijnen. Ook wist het koor de luisteraars te ontroeren door het Zuid-Afrikaanse volkslied “Nkosi sikelel Africa” aan het programma toe te voegen: een lied voor Nelson Mandela. De tekst is een passende gedachte op weg naar Kerstmis.
Het koor Vivace uit Helmond trad voor het eerst op met hun nieuwe dirigente Marion de Wit, die sinds augustus de leiding heeft. Het werd bij enkele liederen begeleid door Peter Zimmerman op elektrische piano. Een akoestische piano was echter beter geweest.
Het koor bestaat uit 25 leden met een goede verhouding van mannen- en vrouwenstemmen en vertolkte een breed repertoire. Er klonken o.a. Tollite Hostias uit het kerstoratorium van Saint Saens, muziek van Michael Haydn, J. P. Rameau. Men wist het moeilijke lied “The snow” van E. Elgar, de tekst vergelijkt de menselijke ziel met sneeuw, goed uit te voeren. Ook psalm 42 en “Verleih uns Frieden” van Mendelssohn Bartoldy op tekst van Maarten Luther klonken, ook dynamisch, heel acceptabel. Tot besluit werd door beide koren gezamenlijk Quem Pastores gezongen op een melodie uit 1555 uit Polen. Beide koren hebben een sfeervol Kerstconcert verzorgd.

Nicoline van Esch










Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding