STICHTING DE BOELAARS - HOEVE STOPT MET HAAR ACTIVITEITEN

Roois nieuws
De Stichting De Boelaars-Hoeve stopt per 1 januari 2013 met haar activiteiten op de historische boerderij , genaamd De Boelaars-Hoeve ,aan de Slophoosweg 1 in Olland ( Sint-Oedenrode ). Eigenaar, Henk van de Moosdijk, heeft besloten om een andere invulling te geven aan zijn woonboerderij.

De Stichting De Boelaars-Hoeve en voorheen Stichting de Kern hebben 11 jaren gebruik gemaakt van deze cultuurhistorisch waardevolle hoeve .
De Boelaars-Hoeve als geheel vergt een dusdanige inzet en tijd , dat de eigenaar het verstandig vindt zich geleidelijk aan terug te trekken, zodat zijn kinderen de bewoning ervan kunnen overnemen. In goed overleg met de eigenaar heeft de Stichting De Boelaars-Hoeve daarom besloten aan het eind van dit jaar te stoppen met de arrangementen die zij 11 jaren met vele vrijwilligers en met groot succes heeft georganiseerd en uitgevoerd.

In 2001 startte Henk van de Moosdijk met een aantal goede bekenden, waaronder Gijs van Aarle en de onlangs overleden Frans Oerlemans, met het waarmaken van zijn droom om de mensen in de omgeving van Sint-Oedenrode kennis te laten maken met de cultuurhistorie, zoals die op vele boerderijen vroeger was te zien.
Het middelpunt van die activiteiten was het bakken van brood in een authentiek bakhuisje, dat op zijn erf staat. Daarnaast kon men genieten van een heem- en kruidentuin . Ook was er een expositie “Van graan tot brood” te bezichtigen op D’n Deel, tevens ontvangstruimte. Daaromheen werden tal van arrangementen georganiseerd.

Een paar jaar later richttte hij met 5 bestuursleden waaronder zijn dochter de Stichting De Kern op. Deze werd in 2006 opgevolgd door de Stichting De Boelaars - Hoeve, met Henk Prins als voorzitter.

Deze werd in 2008 opgevolgd door Cees van Rossum.
Nadat Henk van de Moosdijk in 2008 van doctoren te horen kreeg, dat hij het een stuk rustiger aan moest doen, werd Henk Lavrijssen aangesteld als projectleider. Henk van de Moosdijk bleef actief bezig als vrijwilliger en door het ziek worden van Henk Lavrijssen namen de dagelijkse werkzaamheden op De Boelaars-Hoeve weer toe en kwamen weer op hem neer. Dit heeft hem doen besluiten om per 1 januari 2013 volledig te stoppen.

De Stichting De Boelaars-Hoeve heeft een aantal jaren met de hulp van vele vrijwilligers een groot aantal arrangementen georganiseerd voor mensen uit de hele regio, die met name aangetrokken werden door de unieke sfeer die er hangt rond de historische boerderij, met de oude deel, z'n bakhuisje, de boomgaard en de heem- en kruidentuin.
Het kinder-bakproject voor alle basisscholen van de Gemeente Sint-Oedenrode is jaren achter elkaar een groot succes geweest. Het heeft ervoor gezorgd dat vele kinderen de kans kregen om kennis te maken met het broodbakken op de boerderij. Zij hebben mogen ervaren en beleven wat boeren ervoor moesten doen voordat ze letterlijk “ brood op de plank hadden” .

Ook de Open Dagen werden jaarlijks door vele honderden mensen bezocht, waarbij we vaak de opmerking mochten horen…….” het is net of we weer thuis komen….” Gelukkig verdwijnt het gedachtengoed van de Stichting niet uit Rooi en Olland. De dochter en schoonzoon van de familie Van Heeswijk aan de Boxtelseweg hebben grote interesse om een aantal activiteiten over te nemen op de oude monumentale boerderij, die ze bezig zijn op te knappen en onder andere te verrijken met een prachtige Vlaamse Schuur.
Begin volgend jaar hopen ze zo ver te zijn, dat er gasten kunnen worden ontvangen.

Voor verdere informatie :
Cees van Rossum, voorzitter Stichting De Boelaars – Hoeve tel. 0413 - 472699  cvanrossum@kpnmail.nl