Afbeelding

Rooise zussen doen mee aan School at Sea

Roois nieuws Human Interest
Op 21 oktober aanstaande gaat een Nederlandse variant van School at Sea van start. Aan boord van School at Sea volg je het unieke scholingsprogramma dat gericht is op het ontwikkelen van skills en je persoonlijke groei. Zo blijf je niet alleen bestand tegen de uitdagingen van zes maanden op zee, maar sta je ook aan wal sterker in je schoenen. Uit Sint-Oedenrode gaan twee zusjes mee, namelijk Linde en Roos Staals. De reis wordt pittig, maar ook het voortraject mag er zijn.

Linde zit in de vierde van het VWO op het Zwijsen. Haar zus Roos volgt tweetalig VWO op het Elde. Afzonderlijk van elkaar hoorden ze van het project en allebei waren ze enthousiast. Natuurlijk moest er thuis eerst even over gepraat worden, want een reis van zes maanden – voornamelijk op zee – is natuurlijk niet niks. Na overleg met hun ouders besloten de dames zich aan te melden. Ze kwamen steeds verder in het proces en inmiddels weten ze dat ze mee mogen. Een vereiste om mee te doen is het binnenhalen van een niet te mals startkapitaal van 19.200 euro per persoon. Roos en Linde kregen een les in fondsenwerving. Ze deden al van alles om geld in te zamelen en vonden ook al een verdubbelaar. Dat is iemand die in de hoogste belastingschaal zit en een flinke steen wil bijdrage. Het ziet er dus naar uit dat de meiden zich op kunnen gaan maken voor een lange trip. En hoe mooi het ook klinkt, zes maanden op een boot richting de Cariben, het heeft niets met vakantie te maken. Integendeel, ieder moment van de dag zijn de tieners bezig. De zes maanden hangt van opdrachten aan elkaar en dan moeten ze ook nog gewoon hun schoolopdrachten afmaken.

Op School at Sea is geen dag hetzelfde. De ene dag krijgen Roos en Linde (ieder op een andere boot, ze wilden niet samen) gewoon les. Zodat ze met goede cijfers over kunnen gaan naar het volgende jaar. Wat ze leren, komt direct tot leven. Wiskunde tijdens sterrennavigatie, biologie om de dolfijnen die je net hebt gezien te bestuderen. De volgende dag zeilen ze samen met klasgenoten het schip. Ze leren hoe en wanneer de zeilen te hijsen. Ze zijn 's nachts wachtleider als andere klasgenoten liggen te slapen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week