Van bankmedewerker tot professioneel boer

Roois nieuws Human Interest
Iedere dag toog Bas Verbakel, netjes gekleed in pak, op zijn fietsje naar de Rabobank. Na zijn opleiding Management Economie en Recht kreeg hij daar een leuke baan op de afdeling financiële controle. Hij had het er naar zijn zin, maar hoe gek het ook klinkt: het boerenleven begon te kriebelen. De Nijnselnaar zegde zijn negen-tot-vijf baan op en verruilde zijn stropdas voor een overall. Hij wilde de buitenlucht in, werken met dieren, maar bovenal zelf ondernemen. Hij kocht zich in bij zijn schoonvader en samen maakten ze rigoureuze plannen voor de toekomst.

Met zijn schoonvader wordt Cor van Gastel bedoeld. Een hardwerkende en doorgewinterde boer die al jarenlang varkens houdt aan de Heerlijkheidsweg in Sint-Oedenrode. Hoewel zijn zoons vaak meehelpen in het bedrijf hebben ze geen van allen aspiraties om het over te nemen. Zijn schoonzoon Bas, die al jaren als hulpje in de stallen te vinden was, bleek er wel oren naar te hebben. De familie ging om de tafel zitten en even later was er witte rook. Bas werd definitief boer.

Het is een gewaagde stap voor een jonge knaap. Vooral in deze tijd van economische crisis. Vanwaar deze keuze?
“Toen ik een jaar bij de bank werkte ging ik er aan denken. Het werk wat ik op dat moment deed, voelde echt als werk. In mijn vrije uren hielp ik mee in de stallen van Cor en dat was juist ontspanning. Daarnaast zag ik het niet zitten om de rest van mijn leven een negen-tot-vijf baan te hebben. Dat we juist in een mindere economische tijd gaan bouwen is helemaal niet erg. Het bedrijf wordt bijna drie keer zo groot. Om in deze sector te renderen, moeten we top gaan draaien. Dat is natuurlijk een geweldige uitdaging.”

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week