Afbeelding

Sint-Oedenrode heft voor het laatst het glas op het nieuwe jaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - De laatste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sint-Oedenrode is een feit. Maandagavond kwamen in het gemeentehuis de vertegenwoordigers van de Rooise verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en betrokken inwoners bij elkaar om het nieuwe jaar in te luiden. Tijdens deze nieuwjaarsreceptie die traditiegetrouw door de gemeente, Wovesto, Welzijn de Meierij, de drie dorpsraden en dit jaar ook door de wijkraad Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos wordt georganiseerd, sprak burgemeester Peter Maas namens de organiserende organisaties. Hieronder treft u de toespraak aan:

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Maas van Sint-Oedenrode
2016
een jaar waarin we zoeken naar verbinding

Beste aanwezigen, inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen. Verbinding als rode draad voor ons doen en laten…
Daar kunnen we u niet bij missen: een warm en hartelijk welkom daarom!

Verbinding…

Dat is ook waarom u vanavond hier aanwezig bent…
Ik mag u niet alleen verwelkomen namens het gemeentebestuur, maar ook namens de dorpsraden van Olland, Boskant en Nijnsel; Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode; Woningbouwvereniging Wovesto en Welzijnsinstelling De Meierij. Heel hartelijk welkom op onze gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. Een receptie waarbij ook ú de verbinding zoekt met partners of bekenden. Met mensen die zich verbonden voelen met Sint-Oedenrode.

En daar horen ook onze fusiepartners bij, de gemeenten Schijndel en Veghel. Zij voelen zich nauw verbonden met ons: de burgemeesters van Schijndel en Veghel onderstrepen dit nog eens met hun aanwezigheid hier vanavond. Ook is het fijn dat de beoogd gemeentesecretaris van Meierijstad, Marijke Wilms aanwezig is.

Welkom!

Fijn dat u vanavond hier samen met ons het glas komt heffen op het jaar waarin de verbinding definitief wordt omgezet in een samensmelting. Met u allen samen, begin ik graag aan dit bijzondere nieuwe jaar, waarin onze verwachtingen van de fusie verder gestalte krijgen.

Ik wens u allen een gezond en voorspoedig 2016 toe!

2015
We begonnen geschokt en onzeker aan dat jaar, aangeslagen door de laffe aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Aan het einde van het jaar waren er in datzelfde Parijs 3 moordaanslagen met een ongekende brute wreedheid. De beelden van Bathaclan zitten nog vers in het geheugen. Door deze gebeurtenissen werden en worden we angstig en onzeker. Deze onzekerheid is door andere gebeurtenissen in de loop van het jaar niet verminderd. De onrust van de wereld ís er: indringend, voelbaar en zichtbaar. Ze dringt binnen in onze eigen samenleving. Wie had kunnen voorzien dat het Midden-Oosten zodanig instabiel zou worden, dat zovele mensen moesten vluchten van huis en haard. Nederland heeft een rol bij de opvang van die vluchtelingen en ook onze provincie neemt daarbij haar verantwoordelijkheid.

Als gemeente werken we op het niveau van de veiligheidsregio hierin samen. Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel hebben gezamenlijk aangegeven graag te willen helpen. Voor vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben, gaan we versneld huisvesting verzorgen. Ook onderzoeken we concrete initiatieven voor noodopvang tot maximaal 1 jaar. En natuurlijk hebben we hierbij oog voor de onrust die dat mogelijk oproept. Inwoners van onze gemeenten bieden spontaan hulp en opvang aan. Mooi om te zien dat mensen zich verbonden voelen met het lot van anderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen hun leven weer op de rit krijgen. We kunnen ervoor zorgen dat ook zij een menswaardig leven kunnen leiden.

Dicht bij huis zoeken we ook de verbinding
Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen en met onze dorpsraden en wijkraad Kienehoef. We hebben samen met de dorpsraden Boskant en Nijnsel de reconstructie van de dorpskernen afgerond. Beide kernen hebben nu een nieuw bruisend dorpshart dat de dorpsbewoners bindt.

Olland luidde 2015 een beetje vurig in… Een groot gaslek zorgde ervoor dat de Ollanders op nieuwjaarsdag in de kou zaten. Dat je dan de verbinding zoekt lijkt me logisch, dicht bij elkaar is het warmer…

De reconstructie van de Boskantseweg kreeg zijn beslag en met de aanleg van het fietspad langs de Bobbenagelseweg werd begonnen.

In de wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos is de nieuwe wijkraad een feit. Betrokken Rooienaren zetten zich in voor de leefbaarheid van deze drie wijken en het welzijn van bewoners ervan. Zo kreeg de sociale samenhang een impuls met de Kerstdineractie van Jumbo. Deze actie was i.s.m. wooninitiatief Kamille en betrokken vrijwilligers uit de wijk.

Voor Nijnsel en Olland mag het 'Samen koken Project' (een samenwerking van Welzijn de Meierij met het Elde college, de KBO's, Brabantzorg en Dichterbij) niet onvermeld blijven. En ook nam de gemeenteraad voor Nijnsel en de wijk Kienehoef besluiten rondom de onderwijsvoorzieningen. Voor Nijnsel werd besloten tot nieuwbouw van basisschool Sint Antonius van Padua. Dit plan is nu zó ver gevorderd, dat het mogelijk moet zijn om de nieuwbouwplannen op hoofdlijnen in de lente van 2016 vast te stellen. De eerste steen kan dan hopelijk nog in 2016 door een Rooise bestuurder worden gelegd. Dit zal niet lukken voor de Multifunctionele accommodatie Kienehoef, waarin basisschool De Kienehoef en de openbare school De Springplank van de Stichting OOG een plaats zullen krijgen. Hoewel de voorbereidingen hiervoor zijn gestart, vraagt het nog enkele jaren voordat realisatie mogelijk is.

Voor SKOSO (Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode) maken deze bouwplannen onderdeel uit van het onlangs vastgestelde strategische beleidsplan 2015-2020.

Het motto van dit plan is: "Navigeren op krachtig leren" met als belangrijkste speerpunten: talentontwikkeling voor elk kind; en de ontwikkeling van scholen tot professionele leergemeenschappen.

Voor Welzijn De Meierij was 2015 het jaar van het 'Maatjesproject'.
Een project dat mensen met elkaar verbindt en zo het persoonlijk netwerk om op terug te vallen vergroot. Wel 78 inwoners van 15 tot 92 jaar uit Schijndel en Sint-Oedenrode meldden zich om het leven voor anderen nou nét dat beetje meer kleur te geven, door bijvoorbeeld vriendschappelijk gezelschap, zinvolle taken of activiteiten. Zo bouwden de inwoners zelf een netwerk waarin iedereen mee kon doen en langer zelfstandig blijven.

2015 was ook het jaar waarin voor onze jeugd het vrijwilligersproject Backstage voet aan de grond zette. Een groep van wel 15 jongeren vanaf 18 jaar gaf ondersteuning aan de meest uiteenlopende projecten die zijn georganiseerd voor inwoners.

Op zo'n momenten ben ik ronduit trots dat ik hier burgemeester mag zijn. Op zo'n momenten voel ook ík me innig verbonden aan Rooi.

Verbinding…

Dat is ook woningbouwvereniging Wovesto niet vreemd. De nieuwe prestatieafspraken voor de periode 2016-2018 werden eerst door de huurderbelangenvereniging ondertekend, alvorens de gemeente de handtekening zette. Als derde partij bouwen zij, samen met ons, mee verder aan prettig woonklimaat in Sint-Oedenrode. Dat dit geen loze kreet is, bewijst wel de waardering met een score van 8 bij het Huurlabel van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWK).In 2014 was dit nog een score van 7.7.

Terugkijkend op 2015 zijn er nog meer memorabele momenten. De foto-presentatie die deMooiRooikrant beschikbaar stelde, geeft u tijdens deze receptie een impressie hiervan. Op 26 maart 2015 besloot onze gemeenteraad om de fusie met Schijndel en Veghel per 1 januari 2017 definitief door te zetten. Een historisch besluit, dat impliceert dat deze nieuwjaarsreceptie de laatste is die Sint-Oedenrode als zelfstandige gemeente organiseert.

Van die grootsheids is ook de grootste decentralisatie die de overheid de laatste decennia uitvoerde. Afgelopen jaar pakten we die nieuwe verantwoordelijkheid in het Sociaal Domein op, op een wijze die past bij onze cultuur en schaal, en die – kunnen we inmiddels wel zeggen - op een wijze verloopt, waarover we erg tevreden kunnen zijn.

Zeker niet onvermeld mag blijven, dat de drie gemeenteraden van Meierijstad in december een besluit namen over de toekomstige huisvesting. Het ambtenarenapparaat vindt een plek in het huidige gemeentehuis van Veghel. Het bestuurscentrum, waarin raad en griffie een plek hebben, komt hier in dit kasteel-raadhuis.

Ik bedoel er niets mee hoor beste burgemeesters uit Schijndel en Veghel, maar het is een historisch feit dat ook 500 jaar geleden al, onze gemeenten vanuit deze plek werden bestuurd. De dienstverlening aan inwoners en bedrijven blijft voor Veghel en Sint-Oedenrode vanuit de huidige gemeentehuizen. Inwoners en bedrijven uit Schijndel kunnen hiervoor terecht in het Spectrum.

En daarmee kijk ik al een beetje vooruit.
 

Wat gebeurt er in 2016?

In het komende jaar ronden we de fusievoorbereidingen van de drie gemeenten af en zijn er op 23 november verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad. Vorig jaar vergaderden de drie gemeenteraden meerdere keren in kerngroepverband. Tijdens deze vergaderingen zochten zij constructief naar oplossingen, waarbij rekenschap werd gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid. De discussies, veelal via de vertrouwde partijpolitieke lijnen, verliepen met respect voor de eigen identiteit van elk van de drie gemeenten. En die overstijgen de drie afzonderlijke gemeenten. Deze bestuurlijke trend zal zich in 2016 verder voortzetten. Dat is een betekenisvolle ontwikkeling, die laat zien dat mensen zich kunnen verbinden aan meerdere naast elkaar bestaande identiteiten. Evenzo kunnen onze inwoners zich in de toekomst verbonden voelen met zowel Sint-Oedenrode als Meierijstad. Ik ben ervan overtuigd dat de Rooise identiteit nu en in de toekomst behouden zal blijven. Niet een gemeentebestuur maakt Rooi, dat doen de mensen die er wonen… En het is goed dat deze band voelbaar blijft… Deze drijfveer heeft al tot heel veel moois geleid!

Dat de Rooienaren best wat trotser mogen zijn heb ik vorig jaar al aangegeven. Met het concept - Natuurlijk! Sint-Oedenrode - krijgen onze ondernemers, winkeliers, horeca, verenigingen en inwoners het recept aangereikt! Sint-Oedenrode heeft veel te bieden. En daarmee zal Sint-Oedenrode zich op de kaart zetten. Het eerste grote evenement is in maart: een 4-daags Fashion & Food Festival. Daarna staat er in 2016 een volledig responsive en gebruiksvriendelijke website op de agenda en ziet een eigen Rooise App het levenslicht.

Een eigen clubje Rooise experts zal het centrum optimaliseren op het gebied van veiligheid, toegankelijkheid en beleving. Kansen worden vertaald in uitgevoerde projecten, niet alleen in het centrum maar ook in Agrifood en het toerisme.

Vanaf medio 2016 bruist het in de RooiseGaard van de bouwactiviteiten. Er is veel animo voor een woning op deze locatie. Ook in de huursector zijn er woningen voorzien.

En natuurlijk kijk ook ik uit naar de opening van het project Parkzicht in april van dit jaar. De prachtige nieuwbouw nadert nu haar einde en belooft een pareltje te worden in het park Kienehoef. Een prachtige omgeving om te verblijven, te ontspannen en een omgeving die ons bindt.

Dames en heren, ik ga afronden.
En, zoals u van mij gewend bent, rond ik mijn toespraak af met het benoemen van belangrijke momenten in de persoonlijke levenssfeer van onze inwoners.

We zijn het jaar 2016 gestart met 17.890 Inwoners.

Dit jaar mag ik maar liefst 75 gouden echtparen toevoegen aan de eregalerij; waaraan ook 9 diamanten paren worden toegevoegd. In 2016 bereiken 3 inwoners de leeftijd van 100 jaar.

En de oudste inwoner van Sint-Oedenrode mag maar liefst 101 kaarsjes op de taart uitblazen.

Namens de organiserende partijen, namens het gemeentebestuur, wil ik u van harte uitnodigen om er in 2016 weer samen voor te gaan. Zoals uit dit beeld blijkt, geven de drie zittende burgemeesters het voorbeeld! We houden koers! Een einde betekent ook het begin van iets moois…

Samen vormen we straks de mooie gemeente Meierijstad!

Graag wil ik met u proosten op dit bijzondere nieuwe jaar!

Ik wens u allen een gezond en gelukkig 2016 toe!

Burgemeester van Sint-Oedenrode,

Peter Maas