Vreugde na de winst

Rhode VR1 & Boskant winnen, Olland gelijk, Rhode en Nijnsel verliezen

Sint-Oedenrode - Wekelijks stappen de Rooise voetballers het veld op om drie punten binnen te slepen. Dat lukte zondag voor Rhode VR1 en Boskant, maar niet voor Olland, Rhode en Nijnsel.

Rhode VR1 op weg naar kampioenschap

Op een zonnige zondagochtend keerde Rhode VR1 na bijna een maand zonder wedstrijden terug op het geliefde hoofdveld. De sfeer was gespannen, want niet alleen de uitslag op sportpark de Neul was van belang, maar ook de strijd tussen de directe concurrenten van de koploper. In de vorige ontmoeting wist Rhode VR1 een nipte overwinning te behalen tegen DVG VR1, en om hun voorsprong te vergroten was een nieuwe overwinning cruciaal.
Vanaf het eerste fluitsignaal domineerde Rhode VR1 de wedstrijd, terwijl DVG moeite had om onder de druk uit te komen. De Rhode-spits in vorm, Wencke Verhelst, liet haar klasse zien door niet één, maar vier opeenvolgende doelpunten te scoren. De vleugelspelers en middenvelders bedienden haar op haar wenken, en de Liempdse keeper had geen antwoord op haar schoten. Voor rust werd de voorsprong verder uitgebreid door een prachtig doelpunt van Lieke Dobbelsteen, als beloning voor haar tomeloze inzet.

In de tweede helft kwamen rechtsback Siggy van der Heijden en keepster Manon Koolen het team versterken. DVG slaagde er kort na rust in om een tegendoelpunt te scoren uit een vrije trap, maar Rhode VR1 herpakte zich snel en vergrootte de voorsprong met doelpunten van Nikki Pennings en Robin van den Boogaard. Na het laatste fluitsignaal volgde in spanning het nieuws over de wedstrijd tussen Nooit Gedacht VR3 en TOP VR1, aangezien deze uitslag van invloed zou zijn op het kampioenschap van Rhode. De vreugde was groot toen bleek dat TOP met overweldigende cijfers had gewonnen. Hierdoor staat Rhode VR1 momenteel acht punten voor op TOP en negen punten op Nooit Gedacht.

De volgende uitdaging voor Rhode VR1 staat gepland op aanstaande zondag, wanneer zij het opnemen tegen Cito/Prinses Irene VR1, om 10:30 uur.

Olland laat belangrijke punten liggen

Onder een stralende zon en bij een aangename temperatuur stonden de spelers van VV Irene en Sv Olland aan de aftrap. Het was voor beide teams een belangrijke wedstrijd. Voor Irene om weer aansluiting te krijgen met de bovenste teams en voor SV Olland om haar koppositie te behouden.

VV Irene liet er vanaf het eerste moment geen twijfel over bestaan wat hun bedoeling voor deze middag was. Kort op de bal, fanatiek in de duels en direct doelgericht spelen. Dat resulteerde binnen drie minuten al tot resultaat. Een diepe bal viel achter de verdediging van Olland en werd afgeschermd door Rob van der Heijden. Deze kreeg echter een stevige duw in de rug en kwam hierdoor ten val. Menig scheidsrechter zou voor een dergelijke overtreding hebben gefloten echter de scheidsrechter van deze dag niet. Het was Levi van Rooij die hier dankbaar gebruik van maakte en de stand al op 1-0 liet brengen voordat de wedstrijd goed en wel aan de gang was. VV Irene behield het overwicht in de eerste twintig minuten en het was voor Olland van belang de schade beperkt te houden. Na deze eerste twintig minuten werden de rollen echter omgedraaid en kreeg Olland meer de overhand. Het was een voorzet van Stefan Erven die Harm van Oirschot de mogelijkheid bood om in de 24e minuut met een mooie kopbal de 1-1 op het scorebord te laten plaatsen.

Vanaf dat moment waren de uitvallen van VV Irene het enige gevaar waar Olland rekening mee moest houden. Het overwicht lag bij Olland. Toen in de 56e minuut een prachtig schot van Tom de Beer via de keeper en de lat weer het veld in kwam was Carlo Simons er als de kippen bij om al vallend en koppende de 1-2 aan te laten tekenen. Met deze stand op het scorebord hoopte Olland de wedstrijd, solide, behouden, maar ook wel een beetje te gemakzuchtig misschien, naar het eind te brengen. Door beide teams werd met regelmaat de lat of de paal geraakt en de stand zou zo maar een groter verschil hebben kunnen laten zien. Toen in de 85e minuut er een wirwar aan spelers voor de keeper van Olland stond kwam daaruit uit het niets de bal die vrij ongelukkig in de goal van Olland belande. Het was Thomas van de Lee die met zijn schot de 2-2 liet aantekenen en heel Olland met een rot gevoel huiswaarts liet gaan. Dat gevoel werd extra versterkt toen men de uitslag van VITA tegen RKVV Keldonk vernam, 4-1. Al kun je ook zeker spreken van een goed weekend voor SV Olland omdat men een punt uitliep op de directe concurrent, Keldonk.

Nu weer met frisse moed naar de wedstrijd van zondag toe wanneer Olland thuis speelt tegen VITA.

Nijnsel legt het af tegen betere tegenstander

En dan is het wel wat makkelijker om je erbij neer te leggen. Na de onverkwikkelijke gang van zaken vorige week zondag in Veldhoven werd nu thuis de handschoen opgenomen tegen het hoger geklasseerde Wilhelmina Boys uit Best in de hoop en het vertrouwen dat er dit keer niet na 72 minuten zou worden afgefloten. De thuisclub op zoek naar de broodnodige punten om de nacompetitie te kunnen bereiken en de bezoekers ruiken de andere nacompetitie, met kans om volgend seizoen tweedeklasser te worden. Kortom, grote belangen aan beide zijden.

In de derde minuut al een ijskoude douche voor de gastheren; een lichte duw in de Nijnselse zestien noopte tot afgrijzen van al wat geelblauw was de scheidsrechter de bal op de stip te leggen. Gerechtigheid geschiedde want doelman Van Kessel keek de bal professioneel naast. Het bleek echter uitstel van executie want nog geen drie minuten later liet een van de Boys een schot los vanaf circa twintig meter dat onderweg gevaarlijk daalde en net onder de lat binnenviel. Op het middenveld verloor Nijnsel te veel duels zodat de druk op het Nijnselse doel onverkort groot bleef.

In de twaalfde minuut werd het 0-2 omdat er te veel ruimte werd gelaten aan de behendige voorwaartsen van de bezoekers. Tien minuten later een achterwaartse kopbal van Stef Witlox die door iedereen werd gemist, ook door de Nijnselse sluitpost, 0-3. Dat zag er dus allemaal verre van florissant uit. Net voor rust toch nog een opsteker als Stefan Hulsen de vijandelijke keeper verrast in de korte hoek, 1-3.

De bezoekers werden er echter niet warm of koud van want één minuut na rust werd de marge weer teruggebracht tot drie, 1-4. Tien minuten later de mooiste goal van dit doelpuntrijke duel en die kwam op naam van Rens Hoppenbrouwers die de bal prachtig in de kruising krulde. In de 69e minuut veerde het talrijke publiek nogmaals op toen opnieuw Hoppenbrouwers met een vrije trap de paal trof, 2-4. Opnieuw geen onrust te bespeuren bij de bezoekers die in het laatste kwartier nog de 2-5 en tenslotte de 2-6 lieten aantekenen.

Als Ernst Happel op de Nijnselse bank had gezeten zou hij hebben gezegd; ‘Gut gespielt, leider doch verloren.’

Zondag trekt de geelblauwe brigade naar Oers om de strijd aan te binden met RKVVO. Gasten die niet zo ver van Nijnsel af staan maar gisteren een belangrijke en onverwachte overwinning boekten. En zo wordt het steeds lastiger om onderin weg te komen.

Onderuit tegen Boekel Sport

Net als in de thuiswedstrijd van een half jaar geleden bleek koploper Boekel Sport te sterk voor Rhode. Waar het in de thuiswedstrijd met 0-2 verloor, trok Rhode nu met een 2-1 nederlaag aan het kortste eind. Het publiek kreeg een matte partij voorgeschoteld; het was meer genieten van het mooie weer dan van het vertoonde voetbal.

De tactiek van de Rhode-trainer om te starten met een 4-4-2-formatie bracht enkele veranderingen met zich mee. Dat betekende onder meer de eerste basisplaats voor Glenn van Lieshout op het middenveld na een lange blessureperiode. Voorin werd gestart met twee snelle aanvallers: Mark van der Zanden en Tijn Vorstenbosch. Het op het oog goed uitziende, maar stroeve natuurgrasveld van Boekel Sport bleek verraderlijk. Rhode kwam in aanvallend opzicht niet verder dan een kopbal en een schot op doel door Mark van der Zanden en Rogier Meijer. Na iets meer dan een half uur kwam Boekel Sport gevaarlijk door op rechts. Met een uiterste krachtsinspanning wist Floris van Esch een schot op doel te voorkomen. Even later leidde balverlies achterin bij Rhode de 1-0 in. Een harde schuiver linksonder in de hoek was Rhode-keeper Paul van Heesch te machtig. Nog niks aan de hand zou je zeggen: de boel in de rust oppeppen en in de tweede helft vol gas er tegenaan. Hoe anders verliep het? Al in de eerste minuut van de tweede helft wist Boekel Sport opnieuw te scoren. Op de een of andere manier kon de Rhode-verdediging een bal in zijn strafschopgebied niet beroeren, waardoor deze uiteindelijk bij een aanvaller van Boekel Sport terecht kwam. Die wist zich wel raad met dit buitenkansje: 2-0. nog een kwartier te gaan bracht een tegentreffer van invaller Ryan Kreeft uit een strakke voorzet van Mark van der Zanden nog wel spanning in de wedstrijd. Maar Rhode slaagde er niet in om meer te forceren.

Met het oog op de ranglijst wordt het voor Rhode van cruciaal belang om de komende weken punten te pakken. Om de nacompetitie voor degradatie te vermijden moet minimaal plaats 8 worden veiliggesteld. Hoewel Rhode momenteel op de 5e plek staat, heeft het slechts één punt meer dan de nummer 9, Berghem Sport. Laat dat nou net de tegenstander zijn van komende zondag om 14.30 uur.

Verdiende overwinning Boskant

In Boskant kende de thuisploeg een droomstart. Al na tien minuten keek het bezoekende Cito door twee doelpunten van Brett Veldkamp tegen een 2-0 achterstand aan. In de vierde minuut liet hij Cito doelman Daan Willems kansloos door een goede dieptepas strak binnen te schieten en vijf minuten later was Brett net wat sneller bij de bal dan de verdediging van Cito. Het tikje wat hij meegaf was net voldoende om de doellijn te passeren.

Boskant bleef in de beginperiode de betere ploeg. In de 27e minuut had de stand voor Boskant nog “luxer” kunnen zijn. Opnieuw door Brett. Jammer genoeg miste z’n schuiver het doel op een haar na. Cito wist overeind te krabbelen en kreeg enkele goede mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Bij een tweede kans, na een goede vrije trap van Ibrahim Dundar, wist Frank Thijssen de bal uit het doel te werken, maar bij de corner die er op volgde was hij kansloos. Met die stand: 2-1, werd de theepauze bereikt.

Na de pauze bracht trainer Peter van der Heijden van Boskant wat oudgedienden in het veld die lieten zien nog prima op dit niveau mee te kunnen. Langzaam maar zeker werd Boskant wat sterker en creëerde het kansen om de voorsprong te vergroten. Dat moment kwam er in de 74e minuut. Na een goede aanval wist Brett de bal met een perfecte stift voor de voeten van Frank van der Heijden te krijgen die attent de 3-1 binnen schoof. Ruim tien minuten later ging de wedstrijd definitief op slot. De vrije trap die Frank van der Heijden richting broer Rob verstuurde, leverde na diens “snoekduik”, een kansloze doelman Willems en een prachtige 4-1 eindstand op!