De winst werd door Boskant met de supporters gevierd. Foto: Bouke Willems Foto: Bouke Willems

Boskant er met de winst vandoor in derby tegen Nijnsel, Rhode speelt gelijk

Sint-Oedenrode - Wekelijks stappen de Rooise voetballers het veld op om drie punten binnen te slepen. Het bleek een moeizame voetbalzondag voor Rhode, Boskant, Nijnsel en Olland. De spannende derby tussen Boskant en Nijnsel werd uiteindelijk gewonnen door de gasten. Rhode vertrok naar Overloon en speelde daar gelijk. SV Olland was vrij.

Boskant gaat er met de winst vandoor

Nijnsel begon op de vijfde zondag van de Vastentijd met het nodige optimisme aan de derby tegen Boskant. De thuisploeg staat soeverein aan kop en de bezoekers bivakkeren in het rechterrijtje waar je het gevaar loopt om ergens in mei af te dalen.

Maar goed, het is een derby en dan is de ranglijst niet echt een graadmeter. Nijnsel wilde snel orde op zaken stellen en dat leidde in de beginfase tot wat kansen. In de tweede minuut al een ferme kopbal op de lat. Vervolgens nog wat doelrijpe situaties voor Nijnsel die niet tot het gewenste resultaat leidden. In de elfde minuut verscheen Niels der Kinderen alleen voor de doelman, maar die gaf geen krimp. In de 29e minuut een identieke situatie toen Rens Hoppenbrouwers een op een met de doelman kwam te staan, maar ook deze kans ging teloor. Boskant beperkte zich niet tot enkel verdedigen en kwam er uit waar mogelijk. Dus ook aan deze kant dienden zich enkele kansen aan, maar Youri Dortmans was op zijn post en stak regelmatig op het juiste moment zijn goede been uit.

De ruststand werd dus dubbelblank. Na de thee opnieuw Nijnsel dat op zoek ging naar een voorsprong maar dat gebeurde niet overtuigend. De achterhoede van Boskant raakte bepaald niet in de war. Te weinig tempo, ogenschijnlijk simpele passes die in de verkeerde voeten belandden en te weinig raffinement. Boskant zocht de aanval waar en wanneer mogelijk maar de speldenprikken leidden ook daar niet tot een voorsprong. En zo kreeg vriend en vijand langzaam maar zeker het idee dat de derby wel eens in een bloedeloze 0-0 zou kunnen eindigen. In de 73e minuut kantelde de wedstrijd echter. Een wat ongelukkige handsbal in de Nijnselse zestien deed de bal op de stip belanden; een buitenkans die Boskant zich niet liet ontnemen en de strafschop werd vervolgens feilloos ingeschoten; 0-1. Nijnsel zette vervolgens een tandje bij maar de solide verdediging van Boskant liet zich niet meer vermurwen en hield relatief gemakkelijk stand.
Een teleurstelling voor de thuisploeg die na vijftien overwinningen nu het deksel op de neus kreeg. De bezoekers waren vanzelfsprekend zeer ingenomen met de zeer welkome drie punten. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven, maar de 0-1 werd met veel inzet over de streep getrokken.

Aanstaande zondag gaat Nijnsel op bezoek bij Woenselse Boys uit Eindhoven. Niet bepaald een hoogvlieger maar een balletje kan raar rollen. Boskant gaat thuis het duel aan tegen het vaandteam van Irene.

Gelijkspel voor Rhode

Dat een 0-0 wedstrijd toch een hoge amusementswaarde kan hebben bewezen Rhode en SSS’18 (Sport Staalt Spieren) uit Overloon op zondagmiddag 26 maart. Met name Rhode speelde perioden goed voetbal, dat helaas niet werd beloond met een doelpunt.

Voor de technische staf was het vooraf puzzelen. Door schorsingen en blessures kon geen beroep worden gedaan op enkele spelers. Men had het elftal goed geprepareerd, want Rhode was geconcentreerd en liet – zeker de eerste helft – goed verzorgd voetbal zien. Al in de derde minuut leidde dat tot een goede kans, maar de inzet van Tijn Vorstenbosch werd een prooi voor de keeper. Verder waren er in de eerste helft doelpogingen van Rogier Meijer (schot geblokt en schuiver op de keeper), Coen van Langen (kopbal over) en Tijn Vorstenbosch (afvallende bal uit corner strak op doel, maar geblokt door verdediger). SSS’18 kwam sporadisch voor het doel van Rhode. Tegen het einde van de eerste helft kregen beide partijen nog een goede kans. Een hard schot van Mark van der Zanden werd nog net getoucheerd door de keeper, waardoor de bal tegen de paal ging. Even later tikte Rhode-doelman Paul van Heesch een hoge bal van SSS’18 knap tot corner.

In de tweede helft waren de partijen meer aan elkaar gewaagd. Na een goede soloactie van Rogier Meijer leek Jesse van den Oever de 0-1 binnen te schuiven, maar zijn bal ging net voorlangs. Pieter Verbruggen had pech toen hij een afstandsschot van 25 meter op de lat uiteen zag spatten. Halverwege de tweede helft legde Rhode de mooiste aanval van de wedstrijd op de mat. Vanuit de achterhoede gaf Roel Smeets een loepzuivere crossbal op Pieter Verbruggen. Hij stoomde over links op, gaf een strakke voorzet die door Bas van Kuringen net naast gewerkt werd. Overigens had ook SSS’18 een paar kansen gehad op de openingstreffer, maar het ontbrak hen aan de benodigde scherpte. Zo eindigde de wedstrijd, zoals die begonnen was. Het vertoonde spel van Rhode was prima en biedt vertrouwen voor de nog resterende competitiewedstrijden.

Komende zondag wacht Schijndel: een mooie derby op de Neul!

Nijnsel bleef opzoek naar een doelpunt. Foto: Bouke Willems
Het doelpunt leidde tot veel vreugde bij de Boskant-aanvoerder. Foto: Bouke Willems