Summer valt regelmatig in de prijzen
Summer valt regelmatig in de prijzen Foto: Hans van den Wijngaard

‘Mijn grootste wens is deelname aan de Spelen van 2028’

Sport Sport

Sint-Oedenrode -De Ollandse Summer van den Hurk turnt al vanaf haar zesde jaar en nu tien jaar later heeft ze al behoorlijk wat internationale ervaring opgedaan. De Spelen van Parijs volgend jaar zitten er nog niet in, maar haar grootste droom is om in 2028 in Los Angeles uit te mogen komen voor Nederland. Aan haar inzet zal het zeker niet liggen, zo blijkt wel als Summer vertelt over haar favoriete sport turnen en wat ze daar allemaal voor doet en laat.

“Met mijn vierde jaar ging ik op kleutergym”, zo begint Summer haar verhaal. “Vanaf mijn zesde jaar turnde ik bij Dioscuri in Rooi, een jaar later maakte ik de overstap naar Tabitta in Boxtel. In 2010 nam ik deel aan een talentdag bij Flik Flak in Den Bosch en werd ik geselecteerd. Sinds mijn 10de jaar turn ik bij Topturnen Zuid” in ’s-Hertogenbosch” (voorheen Flik Flak), vertelt de Ollandse. “Ik zit nu in de vijfde klas van de HAVO op het Rodenborchcollege in Rosmalen. 

Het Rodenborchcollege heeft een aparte Lootafdeling voor topsporters. Ik heb bijvoorbeeld maar negentien uur per week les en volg er alleen de AVO-vakken. Voor de ‘bijvakken’ heb ik vrijstelling. Maar dat betekent niet dat ik lekker veel vrij ben, integendeel. Naast school train ik 26½ uur in de week in Den Bosch, verder heb ik zaterdags ook nog 1 uur krachttraining”, zegt Summer vol enthousiasme.

Voordat Summer op topniveau ging turnen maakte zij kennis met verschillende andere sporten. Zo tenniste, judode en hockeyde ze, maar speelde ze ook een jaartje korfbal. Turnen bleek uiteindelijk haar favoriete sport en dat blijkt, als we kijken naar de prestaties die Summer tot nu neerzette. Zo deed ze mee in de Spaanse en Duitse competities. Vooral aan die competitiewedstrijden in Duitsland en Spanje heeft de Ollandse mooie herinneringen. In Duitsland en Spanje zijn zoveel topturnclubs, dat ze daar gewoon een competitie hebben. Nederland is daarvoor helaas te klein.

“Mijn trainer heeft goede contacten in de turnwereld en als er een uitvaller is vragen ze soms turnsters om in te vallen. Tijdens zo’n weekend Duitsland of Spanje leer je heel veel andere mensen kennen, maar je kunt ook meteen snuiven aan de cultuur van zo’n land”. Ook heb ik deel mogen neem aan vooraanstaande, grote internationale juniortoernooien zoals Flanders in Gent en Combs La Ville in Parijs.

Naast successen bij internationale wedstrijden, behaalde Summer ook verschillende podiumplaatsen in Nederland. Als eerstejaars Senior werd Summer in juni zelfs al negende op het NK in de Ahoy in Rotterdam. Waarbij ook de Nederlandse toppers Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman etc. deelnamen.

Olympische droom?
Ambities heeft Summer genoeg. Op de vraag wat haar doel is om met turnen te bereiken, antwoordt zij zonder aarzeling: “De Olympische Spelen van Los Angeles in 2028, maar dan moet het wel goed gaan met mijn rug. Op dit moment heb ik een blessure en het leek er even op, dat dit het einde van mijn turncarrière zou kunnen betekenen. Het lijkt er nu gelukkig op, dat het middels de juiste oefentherapie onder controle te brengen moet zijn”, legt Summer uit.

Naast de Olympische droom wil Summer na de HAVO graag naar het VWO om daarna Geneeskunde te gaan studeren met als specialisatie Cardiologie. Op de vraag of een topsportcarrière mogelijk is naast zo’n studie, antwoordt de Ollandse tot slot: “Jawel hoor kijk maar naar Epke Zonderland, die combineerde topsport ook met zijn studie en je weet wat hij bereikt heeft.”

Summer op de balk. Foto: Marcia van Heesch
Summer in actie.