Maartje (midden) ondertekent het contract met Maarten van den Berg (r)
Maartje (midden) ondertekent het contract met Maarten van den Berg (r) Foto: Jos van Nunen 2022

Nieuw leven in leegstaand pand aan de Heuvel

Zakelijk Zakelijk

Op 1 april vindt als het goed is de officiële opening plaats van het nieuwe pand van lunchroom Braveau. Dat is althans het doel wat Maartje Diks, eigenaresse van deze goedlopende en sociaalmaatschappelijke zaak, voor ogen heeft. Weggaan op de huidige plek, geen denken aan! Toch is het geen grap, maar wat valt er dan te openen?

Door: Caroline van der Linden

“We gaan uitbreiden met een tweede pand dicht bij huis”, vertelt Maartje enthousiast. “Een te aanlokkelijke kans voor ons om te laten liggen. Het biedt ons zoveel mogelijkheden en die heb ik ten overvloede”, lacht ze. De kogel is daarom door de kerk, de grote ruimte, van het pand dat voorheen verhuurd werd aan Durlinger, voldoet aan alles wat nodig is om lunchroom Braveau toekomstbestendig te maken. “We willen daar onze mensen een fijne werkplek bieden’, zegt Maartje. 

“Ik kwam op het idee doordat we het pand tijdelijk huurde voor het maken van onze kerstpakketten, omdat we daarvoor geen ruimte hadden in ons huidige pand. Ook kregen we steeds meer aanvragen binnen voor dagbesteding. Zoals je weet zijn dat bij ons mensen met een licht verstandelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan autisme of het downsyndroom. Onze ‘Kanjers”, zoals wij ze noemen. Hiervoor hadden we geen plek meer en zeker voor mensen in een rolstoel, is een lunchroom niet altijd ideaal om goed vooruit te kunnen. De plekken die we invullen moeten veilig en stabiel zijn, daar hechten we veel waarde aan, anders beginnen we er niet aan. De ruimte die we nu gaan invullen biedt veel mensen weer een mooie werkplek en dat is natuurlijk geweldig”, zegt Maartje enthousiast. 

Makelaar Martijn van den Berg is eveneens te spreken over de overeenkomst. “Ik was namens mijn opdrachtgever Wilco Wijnen natuurlijk op zoek naar een huurder. Het concept van Maartje voelde meteen als een perfecte match. Er komt beweging in het pand, het is open en toegankelijk, de ruimte wordt goed benut, het is sfeervol en voor Sint-Oedenrode zeker interessant. En dat gevoel werd alleen maar bevestigd als we de glimmende ogen van Maartje zagen. Toen de plannen concreet werden en we met elkaar in gesprek gingen, hadden we iemand tegenover ons die er duidelijk goed over had nagedacht en met een gerichte visie ter tafel kwam. Dat was waar we naar op zoek waren. Als je een langdurige relatie aangaat, is dat cruciaal als basis”, vertelt Martijn. Hij was daarom best al een hele tijd op zoek naar deze match en is zeer verheugd dit nieuws te kunnen melden en dat is bij Maartje zeker niet minder. 

“Wat we sowieso gaan doen in het pand is een stukje uitbreiding van de keuken”, vertelt ze. “In de nieuwe ruimte gaan we alles vers maken, als onderdeel van de lunchroom, maar er komt ook een winkeltje voor de verkoop. Als mensen in onze zaak iets eten wat ze lekker vinden, hebben ze de mogelijkheid het in ons andere pand te kopen of te bestellen.”

Onze doelgroep vindt het namelijk geweldig om zelf dingen te maken, maar vaak hebben we daar in de lunchroom niet genoeg tijd voor. Daar moet je de rust voor kunnen nemen, zodat het deeg kan rijzen en niet meteen in elkaar zakt”, zegt ze lachend. “En hoe leuk is het niet om met onze mensen de tomaten en de uien te snijden of lekkere appeltaarten te bakken”, glundert Maartje. “Daarnaast is een plek in de bediening niet voor iedereen het meest ideaal. Het brengt immers veel onzekerheden met zich mee en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Er komen elke dag andere mensen, je komt bij een tafel waar de klanten vlot tegen je praten of juist niet, elke bestelling is anders. En als het zo druk blijft in de lunchroom, is het soms nou eenmaal lastig om onze mensen alles te bieden waar ze behoefte aan hebben. Soms vinden ze dan meer rust op een plek die voor hen overzichtelijker is, zoals in een ruime keuken. Zo’n plek willen we dus creëren in het nieuwe pand. Als we zien dat iemand het even lastig vindt in de lunchroom, kunnen we hem of haar meenemen naar ons andere pand en gezellig even iets gaan bakken. Even weg uit de drukte en we zijn er zo, want dat het is maar een paar meter lopen. Ook dat gaf voor ons de doorslag om deze overeenkomst aan te gaan. Het gaat volgens ons zorgen voor een mooie kruisbestuiving. En in plaats van twee soepen, maken we dan misschien wel een hele koeling vol met verschillende soorten. Het biedt zoveel mogelijkheden”, zegt Maartje enthousiast.

“De komende tijd gaan we fanatiek aan de slag om het pand mooi, gezellig, maar ook vooral praktisch in te richten voor onze mensen, zodat ze zich er helemaal thuis gaan voelen. Het voelt niet als een sprong in het diepe, want de ervaring hebben we in huis”, zegt ze vol vertrouwen. “We hebben er daarom ook erg veel zin in en gaan er zeker iets moois van maken.” Dat straalt ze dan ook van alle kanten uit.

Afbeelding