Gebundelde krachten tegen energie armoede.
Gebundelde krachten tegen energie armoede.

Gebundelde krachten tegen energie-armoede

Regionieuws

Meierijstad - Schijndelaar Bart-Jan van Alebeek heeft de krachten gebundeld met de Vincentiusvereniging Schijndel, Stichting Samen Sterk voor Meierijstad en Geld & Zo, het financieel loket van Welzijn De Meierij. Samen willen zij iets (extra’s) doen tegen energie-armoede in Schijndel. Iedereen die hieraan een steentje wil bijdragen, wordt opgeroepen om mee te doen!

De aanleiding voor de actie was de energietoeslag die ieder huishouden in november en december ontving. “Ik woon in een energieneutraal huis, dus mijn energierekening is nihil”, vertelt Bart-Jan van Alebeek. “Toen ik las dat iederéén die toeslag ontvangt, ongeacht je financiële situatie, kreeg ik het idee om mijn energietoeslag te schenken aan een huishouden dat het beter kan gebruiken. Daarbij wilde ik zeker weten dat het geld goed terechtkomt. Zodoende heb ik, vanuit mijn bedrijf Enirgy, de krachten gebundeld met Vincentiusvereniging Schijndel, Samen Sterk voor Meierijstad en Geld & Zo. Zij hebben zicht op de mensen die een steuntje in de rug het beste kunnen gebruiken, zodat we hiermee de meeste impact kunnen creëren. Zij bepalen dan ook wat er met het geld gebeurt.”

Energierekening structureel verlagen
“Wij kennen de mensen en hun thuissituatie”, vertelt Frank van Geffen, vrijwilliger bij de bijzondere zorg van de Vincentiusvereniging. “Vanuit ons en vanuit Samen Sterk dragen we mensen aan voor deze actie. De energiecoaches van Welzijn De Meierij en van Enirgy, dat gespecialiseerd is in duurzaam wonen, gaan vervolgens kijken bij deze mensen thuis en brengen een advies uit over de manier waarop zij het beste energie kunnen besparen. Wat kan er gedaan worden, hoeveel geld is daarvoor nodig, wie gaat dat oppakken? Door het geld te besteden aan energiebesparende maatregelen, leveren we een structurele bijdrage aan het verlagen van de energierekening, in plaats van een eenmalige financiële steun.”

Bovendien ontstond het idee om de actie breder te trekken en te verlengen. “Iedereen die geld of tijd overheeft, roepen wij op om een steentje bij te dragen”, vertelt Bart-Jan. “Mede-ondernemers, mensen met een wat grotere portemonnee, maar ook mensen die met pensioen zijn en willen helpen. Uiteraard brengen wij onze energie-adviezen gratis uit. En leveren we de energiebesparende oplossingen tegen kostprijs, waarbij we samen met onze partners zorgen voor een zo scherp mogelijke inkoop.”

“Zo kunnen we mensen voor een paar euro al helpen om tocht te verminderen of slimmere verlichting aan te brengen. En voor enkele tientjes maken we hun radiatoren geschikt om op lagere temperatuur te verwarmen. Deze maatregelen zijn voor de mensen zelf natuurlijk kosteloos, het gaat dan puur over het geld dat wij nodig hebben om de onkosten te kunnen dekken. Iedere bijdrage kan een verschil maken.”

“|Iedereen die geld of tijd overheeft, roepen wij op om een steentje bij te dragen.


Schrijnende gevallen
“Wij zijn superblij met de actie van Bart-Jan”, vertelt Karin Flisijn, oprichter en voorzitter van Stichting Samen Sterk voor Meierijstad. “Wij zijn er voor de mensen die wettelijk gezien nergens voor in aanmerking komen. We zien de laatste maanden een enorme toeloop van mensen die in koude, vochtige huizen zitten, met een dekentje. Dat is echt schrijnend, de nood is heel erg hoog. Net als de Vincentiusvereniging en Welzijn De Meierij staan wij er helemaal achter dat we niet voor tijdelijke steun gaan, maar voor structurele maatregelen. Op die manier doen we iets waar mensen jaren baat bij hebben en kunnen we zoveel mogelijk betekenen voor deze mensen.”

Meer weten of meedoen?
Kijk op www.enirgy.nl/gebundelde-krachten-energie-armoede. Wie een financiële bijdrage wil leveren, kan het geld overmaken naar de donateurs-rekening van de Vincentiusvereniging:
NL41 RABO 0167 114 603, t.n.v. Vincentiusvereniging Schijndel, onder vermelding van ‘Actie energietoeslag Enirgy’.