Karin Flisijn en Amy Deelen zetten zich namens hun stichtingen in voor mensen die het nodig hebben.
Karin Flisijn en Amy Deelen zetten zich namens hun stichtingen in voor mensen die het nodig hebben. Foto: Bas Ulehake

Hoge gasprijzen en dure boodschappen oorzaak voor meer armoede

Financieel

Sint-Oedenrode - Samen tegen armoede is het motto van de Week tegen Armoede. Van 10 tot en met 17 oktober is er extra aandacht voor de mensen in geldnood. In Meierijstad zijn er allerlei stichtingen die zich inzetten om deze groep te helpen. Zij zien een stijging in aanvragen, onder andere door de hoge gasprijzen.

Mi Amigo vangt de mensen op die niet voldoen aan de eisen om bij de voedselbank terecht te komen. De voedselbank telt alle inkomsten op en trekt daar de vaste lasten af. Dan blijft er nog een bedrag over voor boodschappen en kleding. De voedselbanken in Nederland hebben een onlangs vrij fors verhoogd normbedrag ingesteld van 300 euro voor een eenpersoonshuishouden; voor ieder persoon extra -kinderen en volwassenen- komt daar 110 euro bij. Zit je als huishouden onder dit bedrag, dan helpt de voedselbank je. Mensen uit Meierijstad die hier niet aan voldoen, maar amper rondkomen kunnen hulp vragen bij Mi Amigo. In april is de Foundation begonnen met zeventien gezinnen, momenteel helpen ze ruim 35 gezinnen. “Dat groeit wekelijks met twee of drie gezinnen”, legt voorzitter Amy Deelen uit. Dat lag in het begin aan de opstartperiode, maar nu merkt ze dat het komt door de hoge prijsstijgingen.

De groei in het aantal gezinnen kan Mi Amigo aan. “We hebben ons ingecalculeerd op zestig gezinnen. Dan moet natuurlijk de sponsoring doorgaan. Het potje raakt anders op een gegeven moment op. Alle hulp van sponsoren en donateurs is welkom!” De voorzitter is trots op samenwerkingen met andere stichting, zoals Samen Sterk voor Meierijstad. Via hen zijn ze toegankelijk voor mensen die hulp nodig hebben. “Zij hebben een besloten Facebookgroep voor leden, sponsoren en donateurs. Wekelijks bieden wij het voedselpakket daar aan en dan kunnen mensen zich aanmelden”, legt ze uit. Amy vindt het vooral belangrijk dat mensen inzien dat de hoge prijzen ook de middenstand raken.

Ab Gillhaus, voorzitter van voedselbank Boxtel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode, zag voornamelijk een zeer hoge stijging tijdens corona. Mensen verloren hun baan en bedrijven draaiden minder omzet. “We zien de aantallen niet terugvallen. Door Oekraïners kwam er een kleine toename, maar inmiddels hebben zij onze hulp niet meer nodig”, aldus Ab. Hij vraagt zich af wat er op hem af komt. De prijzen stijgen, niet alleen gas maar ook boodschappen zijn duurder. De inkomens houden daarbij geen gelijke tred, waardoor mensen door het ijs gaan zakken. Dit ziet de voedselbank nog niet terug, maar ze zien de kans reëel in dat dit wel gaat gebeuren.

Aan de ene kant maken zij zich zorgen, maar ze weten ook dat het goed komt. “Tijdens covid hebben wij voor meer pakketten moeten zorgen. Toen bleek dat we een flinke toename ook aankonden. We hebben een missie en dat blijven we nu ook volhouden.”