Dagbeleving ‘DE VRIJHEID’, voor mensen met dementie
Dagbeleving ‘DE VRIJHEID’, voor mensen met dementie Foto:

Dagbeleving ‘DE VRIJHEID’, voor mensen met dementie

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Door een mooie laan met bomen kom ik aan bij het ouderlijk huis van Marga van Overveld in de Sonniuswijk in Son en Breugel. Een prachtige unieke locatie waar de rust en vrijheid voelbaar zijn. Op deze landelijke plek waar in ’44 duizenden parachutisten geland zijn is haar lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden. Een kleinschalige dagbeleving aan huis voor mensen met dementie. 

Door: Caroline van der Linden

Gastvrij word ik ontvangen door Marga, haar beide ouders en collega’s Anja vd Vleuten en Mieke Boers. Terwijl ik geniet van een zelfgemaakte appelbol met verse aardbeien uit de moestuin, begint Marga met veel enthousiasme haar verhaal te vertellen.

,,De interesse en liefde voor mensen met dementie is ontstaan omdat ik hier ben opgegroeid met mijn opa die de ziekte van Alzheimer had. Dankzij de natuurlijke vertrouwde omgeving en de goede zorgen van mijn tante voelde hij zich veilig en had hij altijd plezier. Als mijn zusje en ik uit school kwamen stond hij ons op te wachten met zijn mondharmonica. Op een speelse manier bewogen we vanzelf mee in zijn belevingswereld en zongen we samen liedjes.

Mijn opa heeft mij laten inzien hoe belangrijk vrijheid is voor mensen die leven met dementie. Later ontdekte ik dat deze ingrediënten: een vertrouwde omgeving, zorg met aandacht en vrijheid, het ziekteproces duidelijk vertragen.

Jarenlange ervaring als ZZP’er in de dementiezorg heeft me doen ervaren dat ik met mijn warmte, rust en humor mensen echt weet te bereiken en ze kan stimuleren om te zijn wie ze zijn en te doen wat ze willen. Mensen zien genieten, daar geniet ik van.’’

Waarop Anja aansluit: “Dit past helemaal bij Marga. Bij haar weet je zeker dat de zorg in goede handen is en dat je niks tekort komt. Net dat beetje extra aandacht eraan besteden waardoor elke dag bijzonder wordt.”

Mieke en Anja hebben beiden ruime ervaring in de zorg en veel creativiteit en humor in huis en staan te popelen om samen met Marga mensen met dementie te mogen ontmoeten. Mieke: ,,Door de kleinschalige opzet is er ruim de tijd om mensen te leren kennen en scheppen we een vertrouwensband. We spelen in op hun behoeftes zonder tijdsdruk en laten ze voelen dat ze nuttig zijn. Hun eigen regie behouden en daarmee aan de slag gaan, dat is waar ‘DE VRIJHEID’ voor staat. Focussen op wat nog wel kan waarbij elke dag weer anders is.”

Marga is ervan overtuigd dat ze samen met Anja en Mieke een top team vormt voor mensen met dementie waarin hun kwaliteiten elkaar versterken. En niet te vergeten, de liefdevolle hulp, gezelligheid en gastvrijheid van haar beide ouders die langs haar wonen in een mantelzorgwoning. Specialist Danny de Jong is beschikbaar voor het adviseren en begeleiden van aanvragen voor een indicatie.

Tot slot krijg ik een rondleiding op het prachtige erf en laten de ouders van Marga trots de moes- en bloementuin zien. Met een goed gevoel, de geur van vers hooi en een verse krop sla keer ik huiswaarts. Overtuigd dat mensen met dementie net als de opa van Marga zich hier thuis gaan voelen en in vrijheid kunnen genieten van de warmte die Dagbeleving ‘DE VRIJHEID’ uitstraalt.

Iedereen die geïnteresseerd is in Dagbeleving ‘DE VRIJHEID’ kan op 18 juni tijdens de opening een kijkje komen nemen van 10:30 tot 18:00. Het voltallige team is aanwezig en staat u graag te woord.

Wil je contact opnemen met Marga, dan kan dat via info@devrijheidson.nl of telefonisch via 06 25154618. Meer informatie is te vinden op www.devrijheidson.nl