Rik Compagne.
Rik Compagne. Foto:

Interview met wethouder Compagne: Meierijstad zet stevig in op woningbouw

Woningbouw

Sint-Oedenrode - Een huis binnen een aantrekkelijke prijsklasse vinden? Liefst in de gemeente waar je geboren en getogen bent? Het is een zoektocht die al jaren niet van een leien dakje gaat. De woningmarkt in Nederland staat nog steeds hevig onder druk. In Meierijstad is dat niet anders. En daarom zet de gemeente stevig in op woningbouw.

“Dat zullen natuurlijk meer gemeenten zeggen. Verschil is dat wij het ook daadwerkelijk dóen”, stelt wethouder Rik Compagne, die onder meer Wonen in zijn portefeuille heeft. Dat tonen de cijfers aan: de realisatie van 250 woonplannen in de gemeente de komende jaren. Hierbij gaat het om 6800 woningen. En daarvan moet minstens 25 tot 30 procent sociale huur zijn. “Dat laatste is een feit, daar wordt niet van af geweken, dan weten projectontwikkelaars waar we voor staan.”
Het zijn ambitieuze cijfers, erkent Compagne, zeker in tijden dat de bouwsector zwaar onder druk staat door onder meer de stikstofrestricties. “De uitdaging wordt steeds groter. Ik ben er dan ook trots op dat het Meierijstad ondanks deze tegenwind toch lukt om de doelen grotendeels te verwezenlijken. Hoe dat kan? Door slim te zijn en uiteraard hebben we ook het geluk dat Meierijstad een gemeente is met best wat ruimte voor woningbouw. Vergeleken met andere gemeenten doen we het goed.”

Meer regie door overheid
Om stevig aan de weg te kúnnen blijven timmeren, doet Rik Compagne een opvallende uitspraak: volgens hem moet de overheid meer de regie gaan nemen. “Zoals in de jaren 80 ook gebeurde”, stelt hij. “Steeds meer jongeren kunnen zich geen eigen huis veroorloven. Daarvoor willen we een starterslening gaan invoeren.”
Ook op andere vlakken komt Meierijstad met inventieve oplossingen om de doorstroming te versnellen. De regels rond mantelzorgbewoning aanpassen bijvoorbeeld, zodat het makkelijker wordt voor senioren om in één huis met kinderen te gaan leven of dat er een woning bij hen in de tuin wordt gebouwd. “De regels willen we gaan versimpelen. Het is nu nog een enorme rompslomp om dat te kunnen regelen. En je kunt ook denken aan woningsplitsing of zogenoemde duowoningen waarbij een oudere met groot huis de benedenverdieping betrekt en op de eerste verdieping een jongere gaat wonen. “Met als extra voordeel dat laatstgenoemde de senior een handje kan helpen”, licht Rik Compagne toe, om eraan toe te voegen: “Demografische cijfers tonen aan dat er in Meierijstad een grotere grijze golf dan in andere gemeenten zit aan te komen. Daar moet je als gemeente op tijd op inspelen.”

Flexwoningen
Een andere oplossing die door steeds meer gemeenten wordt toegepast is de bouw van flexwoningen. Het gaat hierbij om flexibele woonoplossingen die relatief snel en goedkoop kunnen worden gebouwd. Kenmerkend is het ‘tijdelijke karakter’ van de woning zelf. Het stimuleren van flexwonen wordt voor de overheid - met het oog op de krapte op de woningmarkt en de stikstofproblematiek - steeds belangrijker. Rik Compagne vindt dat ook Meierijstad moet inzetten op meer flexwoningen: “Daar staan mensen wel eens huiverig tegenover. Ik zeg dan ‘onbekend maakt onbemind’. Jammer dat die vooroordelen soms leven. Het gaat om mensen die snel behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd. In Schijndel en Erp zijn dergelijke woningen er al en het laat zien dat het prima gaat. Het zou goed zijn meer van deze woningen over de kernen te verdelen.”


Plannen
Over de verdeling van woningen gesproken: her en der wordt gesuggereerd dat binnen Meierijstad vooral in de kern Veghel gebouwd wordt. Compagne heeft er een simpele verklaring voor: woningbouw is een traject van de lange adem en in Veghel waren er al meer plannen. “De gemeente had daar nu eenmaal al meer grondposities (grond met bouwbestemming, red.). Maar ik kan eenieder verzekeren dat er ook in Rooi, Schijndel en in de andere kernen veel projecten aankomen.”
De wethouder somt op: “De 550 woningen in Sint-Oedenrode op de Wvg-locatie, Veghels Buiten waar nog eens 1200 woningen gebouwd gaan worden, het Kloosterkwartier in Veghel, volgens het Leefgoed-concept, waar wonen, werken, leren, ontmoeten, ondersteunen, (be)leven en omkijken naar elkaar centraal staat. Dat gaat ook op voor Wij-Hoven in Wijbosch. Hier wordt de sociaal maatschappelijke samenhang ook versterkt. En in Schijndel lopen enkele grote projecten, zoals Hooghekke, Grote Braeck, Putsteeg en Schootsestraat”

Debat
Tot slot geeft Rik Compagne aan dat hij graag een debat zou willen over enerzijds de druk op de woningmarkt door jongeren die wel eens wil botsen met het woongenot van al aanwezige huiseigenaren. Compagne licht toe: “Een jongere wil het ouderlijk huis verlaten om een woning in een nieuwbouwwijk te betrekken. Maar de bouw ervan komt maar niet van de grond door bezwaren van bijvoorbeeld een omwonende die zijn uitzicht vreest. De bezwaren die ingediend worden tegen bouwplannen kunnen een zeer grote vertragende factor vormen.