Wim van Meijl tijdens de verkeersmarkt vorige week in Sint-OedenrodeFoto: osv beeld & tekst
Wim van Meijl tijdens de verkeersmarkt vorige week in Sint-OedenrodeFoto: osv beeld & tekst Foto:

Seniorenraad Meierijstad met hernieuwde aftrap

Zorg en Welzijn

Meierijstad - Net als veel andere organisaties moest ook de Seniorenraad Meierijstad dankzij de coronapandemie voor lange tijd in de parkeerstand. Daar kwam een einde aan met de hernieuwde aftrap, in de vorm van een netwerkbijeenkomst, afgelopen 4 april.

Zo’n tachtig betrokkenen ontmoetten elkaar in gemeenschapshuis De Brink in Eerde. Onder hen vertegenwoordigers van de gemeente, van dorps- en wijkraden, KBO-afdelingen, zorg- en woonorganisaties, politieke partijen, de sportraad, de adviesraad sociaal domein en enkele tientallen vrijwilligers van de Seniorenraad Meierijstad (SRM).

In zijn welkomstwoord benadrukte voorzitter Wim van Meijl het belang van deze netwerkbijeenkomst: “Om elkaar op te zoeken en elkaar als belangenbehartigers dan wel beleidsmakers te versterken – verbinding te maken, maar vooral ook om samen doelen te bereiken.” Ook gaf de voorzitter nog eens een uiteenzetting over het werk van de SRM en de onderwerpen die dit jaar als speerpunten op de agenda staan.

Doelen SRM
De Seniorenraad behartigt de belangen van alle senioren in Meierijstad en zet zich onder meer in om de leefbaarheid op peil te houden c.q. verbeteren. Dat doet de raad bijvoorbeeld door gesprekken met de gemeente over het beleid. Om deze gesprekken te onderbouwen met relevante informatie uit de doelgroepen, organiseert zij bijvoorbeeld enquêtes en projecten. Zo zijn er in de kernen Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode inmiddels verkeersmarkten gehouden, die senioren informeren over hun veiligheid in het verkeer. In het najaar vindt deze eveneens in Veghel plaats. Ook zijn er, in het kader van zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen, inmiddels bij tientallen senioren thuis woonscans uitgevoerd. Verder ondersteunt SRM de woonprojecten “B Óns Thuis” in Schijndel (Papaverstraat) en “WijHoven” in Wijbosch, nabij verpleeghuis St. Barbara.
SRM hecht veel waarde aan samenwerking met andere partijen. Zo is er, met dorps- en wijkraden en KBO-afdelingen, een gezamenlijke aanpak om de leefbaarheid op peil te houden met momenteel extra aandacht voor woningbouw en voorzieningen in de kleine kernen.

Wethouder Rik Compagne benadrukte het belang om gezamenlijk te werken aan het welzijn van de inwoners in Meierijstad. Hiervoor is in 2022 een pact gesloten met alle partijen die actief zijn op het welzijnsterrein. Ook de SRM is in dit handvest vertegenwoordigd om samen de gestelde doelen te bereiken. Er werd in Eerde, onder het genot van een hapje en een drankje, volop genetwerkt. Meer informatie over de activiteiten van SRM op www.seniorenraadmeierijstad.nl