Rik Compagne.
Rik Compagne. Foto: Wim Roefs

Wethouder Rik Compagne over woningbouw in Meierijstad

Woningbouw Woningbouw

SCHIJNDEL | ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ is een veelgehoord credo in de lokale politiek van Meierijstad. En niet alleen in Meierijstad, maar in heel Nederland is er een schreeuwend tekort aan geschikte woningen voor veel mensen. Dit heeft tot gevolg dat er lange wachtlijsten zijn en dat koopwoningen nagenoeg onbetaalbaar zijn geworden voor modale inkomens.

Door: Pascal van Oers

Wethouder Rik Compagne heeft wonen in zijn portefeuille en als je met hem spreekt wordt zijn passie voor dit onderdeel meteen duidelijk. Vol enthousiasme vertelt hij over de vele aspecten die het wonen van mensen raken.

Woonvisie en actieplan woningbouw
“Om alle zaken rondom wonen goed in beeld te krijgen is er in 2018 een nieuwe woonvisie opgesteld en vastgesteld door de gemeenteraad. Deze woonvisie is met inbreng van diverse partners en woningzoekenden tot stand gekomen en de uitgangspunten en doelstellingen uit deze woonvisie zijn in grote lijnen nog steeds van toepassing, maar de vraag naar woningen is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Daarom is er een aanvullend actieplan woningbouw opgesteld”, legt Compagne uit. Het actieplan is volgens hem nodig om de versnellingsdoelstelling van 400 naar 600 nieuwe woningen per jaar te kunnen realiseren.

Bouwen in alle kernen
In alle kernen moet gebouwd kunnen worden, dat is belangrijk voor de leefbaarheid van deze kernen en voor het in stand .houden van voorzieningen zoals scholen en winkels. Uiteraard zullen de grotere aantallen woningen in de drie grote kernen gerealiseerd gaan worden, maar de kleine kernen zullen waar mogelijk ook meegenomen worden in alle bouwplannen. Zo staat het In het actieplan opgenomen. De bedoeling is niet alleen om nieuwbouwwoningen te realiseren. Ook zal er gekeken worden naar de bestaande woningvoorraad en andere gebouwen. Er gaat bekeken worden of er mogelijkheden zijn om hier extra woningen in te creëren.

In totaal heeft de gemeente plannen voor ruim 6800 woningen.

Wat zijn de plannen van de gemeente?
In het actieplan staat een planning tot 2030. In totaal heeft de gemeente plannen voor ruim 6800 woningen, waarvan de helft in Veghel gerealiseerd moeten gaan worden. Voor Schijndel staan rond de 1500 woningen gepland en voor Sint-Oedenrode bijna 900. De overige huizen zullen in de kleinere kernen gebouwd moeten gaan worden. In bijgaand overzicht kunt u per kern zien hoeveel huizen er gepland staan om gebouwd te gaan worden.

Bouwen in verschillende segmenten en voor verschillende doelgroepen

De gemeente gaat in haar bouwplannen uit van het bouwen voor verschillende doelgroepen en bouwt daarvoor in diverse prijsklassen. Wethouder Compagne geeft aan dat daar ook nog een grote uitdaging ligt. “Er zijn zoveel verschillende groepen waarvoor gebouwd dient te worden of waarvoor huizen beschikbaar dienen te zijn. Denk hierbij aan de mensen die al vele jaren ingeschreven staan bij de woningbouwvereniging, spoedzoekers, arbeidsmigranten en statushouders die gehuisvest dienen te worden. Voor wat betreft de statushouders voldoet de gemeente Meierijstad aan haar taakstelling. Dit in tegenstelling tot buurgemeenten die grote moeite hebben om te voldoen aan de taakstelling.” Om een gedeelte van de woningbehoefte op te vangen zullen er in de komende jaren op diverse plekken flexwoningen gerealiseerd gaan worden. Het gaat dan om ongeveer 250 woningen, waarvan er al 87 gerealiseerd dienen te worden in 2021, zo is volgens de wethouder afgesproken met de woningcorporaties. In Schijndel en Erp zijn er al locaties voor deze flexwoningen beschikbaar. Als er woningen gebouwd gaan worden dan zal dat gaan volgens een verdeling naar categorieën. Zo zal 25% van de opgeleverde woningen een sociale huurwoning zijn met een huur tot maximaal €752,-. Daarnaast worden er huurwoningen gerealiseerd met een huurprijs tot €975,-, de zogenaamde “commerciële huur middelduur woningen”. Van de koopwoningen zal 10% dienen te vallen in de prijs tussen €168.000,- en €230.000,- 20% zal middel dure koop zijn met een prijs tot €330.000,- en 20% zal dure koop zijn vanaf €330.00,- Tenslotte is voor 10% van de woningen nog niet bepaald wat voor woningen dit zouden moeten worden. In bijgaande overzicht ziet u deze verdeling terugkomen.

Hoe woont de wethouder zelf?
Na al deze vrij technische onderdelen van het wonen zijn we uiteraard ook zeer benieuwd hoe wethouder Compagne zelf woont. Compagne geeft aan dat hij lange tijd in Sint-Oedenrode heeft gewoond en dat hij onlangs naar Boskant is verhuisd. In zijn tijd dat hij Sint-Oedenrode woonde zat hij altijd dicht bij voorzieningen zoals winkels, scholen en horeca. Nu hij wat ouder is en inmiddels een gezinnetje heeft, is er behoefte aan wat meer rust. Zeker omdat hij na zijn drukke werk als wethouder het heerlijk vindt om zich even op een rustgevende plek terug te trekken. Wat hij wel jammer vindt is dat mogelijk de buurtwinkel zal gaan verdwijnen uit Boskant. Dit komt de leefbaarheid in de kern niet te goede. Daarom wordt er gekeken of er een oplossing kan komen zodat er toch bestaansrecht blijft voor een dergelijke voorziening.