Ans (l) en Maria.
Ans (l) en Maria.

25 jaar BtB: ‘Er waren dagen dat we ze amper zagen’

Verenigingen Zakelijk

Sint-Oedenrode - Dit jaar viert Ondernemend Sint-Oedenrode haar 25-jarig jubileum, een mooie mijlpaal. Tevens een mooi moment om terug in de tijd te gaan, naar 1998, toen Jan Bekx en Luc Groenland elkaar vonden in het idee om de ondernemersvereniging op te richten.

Ans en Maria maakten als partners van de mannen van dichtbij mee hoe de ondernemersvereniging gestart werd. “De mannen waren allebei actief in de reclamebranche en leerden elkaar kennen tijdens carnaval, via Theo Jansen, die rondom de oprichting van BtB ook nauw betrokken was. Op werkgebied hadden ze veel aan elkaar en daarnaast werden het ook goede vrienden”, vertelt Ans. De samenwerking tussen beide mannen was erg hecht: “Ze deden zelfs samen uitgaven. Ik weet nog dat ze de eerste digitale camera kochten, welke ze allebei konden gebruiken. Die was peperduur. Dat terwijl ze beiden hun eigen bedrijf hadden.”

Ondanks dat Jan en Luc veel aan elkaar hadden, misten ze de samenwerkingen met andere bedrijven. Samen gingen ze sparren over het idee van een vereniging voor ondernemers, met speciale aandacht voor eenmansbedrijven. Ans: “Er waren al ondernemersverenigingen in Sint-Oedenrode, maar deze waren branche specifiek. Zo was er een vereniging voor ondernemers op het bedrijventerrein in Nijnsel, was Rooi 2000 er voor de winkeliers en ZLTO voor de boeren. De meeste andere branches hadden geen samenwerkingsverbanden, waardoor zeker de eenmansbedrijven er alleen voor stonden.”

En zo ontstond het idee om zelf een ondernemersvereniging te starten. Hierbij kregen de mannen hulp uit Gemertse hoek. “In Gemert hadden ze al een ondernemersvereniging. Jan en Luc werden bij de opstart geadviseerd door meneer Van Dijk van Unidek.” Jan en Luc waren rondom de oprichting volledig gefocust op BtB: “Er waren dagen dat we ze amper zagen, zo druk waren ze er mee bezig.” Voordat ze BtB officieel konden opstarten hadden ze een bestuur nodig. Jan en Luc werden hiervoor vergezeld door vijf andere ondernemers: Marianne Bekkers, John van Laar, Bart Lips, Mark Wijgergangs en Jan van Vlokhoven. Daarnaast zou Karin Aben de vergaderingen notuleren. Op 12 oktober 1998 was het zover: de twee grondleggers gingen met de statuten naar de notaris, waarna Business-to-Business Sint-Oedenrode een feit was.

De leden van BtB kwamen eens per maand op een dinsdag samen, iets wat 25 jaar later nog steeds gebeurd. Maria: “Luc had naast zijn reclamebureau een camping ‘voor iedereen’, waar een gebouw genaamd De Papegaai bij stond. Dit fungeerde voor ons als een kantine waar we onze bijeenkomsten konden organiseren.” De bijeenkomsten werden fanatiek door de leden bijgewoond. “Er kwamen regelmatig sprekers langs en mensen konden hun ervaringen uitwisselen.” Binnen de kortste keren was De Papegaai helemaal vol tijdens deze avonden. “Het ging als een lopend vuurtje.”

Dat meer ondernemers in Sint-Oedenrode behoefte hadden aan BtB werd al snel duidelijk. Het ledental groeide explosief in de eerste jaren. Ans: “Toen Jan na een jaar of tien uit het bestuur stapte, had BtB al 180 leden.” Dit ledenaantal is daarna geleidelijk aan gestegen naar ruim 230 leden. Ondanks dat Jan en Luc niet meer onder ons zijn, is hun nagedachtenis nog altijd sterk aanwezig binnen Ondernemend Sint-Oedenrode en is de Jan Bekx Award in het leven geroepen om tweejaarlijks een lid te eren die, net als Jan en Luc destijds, veel tijd en energie in de vereniging stopt om er een succes van te maken.

Ans en Maria zijn trots op het werk dat hun toenmalige partners hebben verzet om van BtB, nu Ondernemend Sint-Oedenrode, een succes te maken: “Het 25-jarig jubileum laat zien wat voor een succes de ondernemersvereniging is. We hopen dan ook dat er over 25 jaar nog een jubileum zal zijn.”