Dirigent Nicole Friedrich-Krijnen
Dirigent Nicole Friedrich-Krijnen

25-jaar bij Polyhymnia: ‘De tijd is gevlogen’

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Na het 50-jarig jubileum in 2020, heeft gemengd koor Polyhymnia wederom een jubileum. Dirigent Nicole Friedrich-Krijnen behoort dit jaar al 25 jaar bij het koor. Zelf vertelt ze over haar begin bij Polyhymnia, de ervaringen die ze over de jaren heen opgedaan heeft, en het aanstaande jubileum.

Het begon voor Nicole in 1998: “Ik werd toen benaderd door Wilma Agema met de vraag of ik Lucas Vis wilde opvolgen als dirigent van Polyhymnia. Ik was toen 26 en nog niet lang afgestudeerd van het conservatorium. Ik dirigeerde al kinderkoren en het Rouw-en-Trouwkoor in De Goede Herder. Ik kende Polyhymnia van naam en het leek me hartstikke leuk om de uitdaging aan te gaan.”

Die uitdaging kreeg Nicole aan het begin ook: “De tijden waren toen nog wat anders. Bijna alle dirigenten waren mannen die al wat ouder of meer ervaren waren. Ik was een jonge vrouw. Ik had het idee dat ik me daarom nog wat meer moest bewijzen.” Dit bleek echter geen probleem te zijn. Tijdens haar eerste optreden kon ze laten zien wat ze waard was: “Het was in de Sint-Jan in Den Bosch, een grote, bekende locatie. Ik dacht ‘als ik me het er hier goed vanaf breng, dan zit het wel snor’. Dat gebeurde gelukkig ook.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant