vlnr: Rob Jansen, Ilse Staals en Fred van Rooij staan voor het Damiaanklooster
vlnr: Rob Jansen, Ilse Staals en Fred van Rooij staan voor het Damiaanklooster Foto:

Ondernemend Sint-Oedenrode wil met jubileum blijvende herinnering achterlaten

Zakelijk Zakelijk

Ondernemend Sint-Oedenrode viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. De ondernemersvereniging heeft grote plannen om op een grootse manier stil te staan bij deze mijlpaal. Tegelijkertijd wil de vereniging het jubileum gebruiken om een blijvende herinnering achter te laten op de locatie van de festiviteiten.

Door: Stefan Kerk

Ondernemend Sint-Oedenrode werd op 12 oktober 1998 opgericht om ondernemers in Sint-Oedenrode de mogelijkheid te geven om te netwerken en verbindingen met elkaar te leggen. “Iedere tweede dinsdag van de maand organiseren we bijeenkomsten, met uitzondering van de zomermaanden. Daarbij hebben we iedere keer een ander thema”, vertelt voorzitter Rob Jansen. De ondernemersvereniging is in de loop der jaren ook steeds groter geworden: “Er zijn nu ongeveer 230 leden.”

Voor het jubileumfeest worden niet alleen de huidige leden uitgenodigd: “We gaan ons ook richten op oud-leden, leden die in het verleden veel betekend hebben voor de vereniging en mensen die relaties hebben met het ondernemen in Sint-Oedenrode en de rest van Meierijstad.” Een groot feest voor honderden gegadigden kost natuurlijk een behoorlijke som geld. Daarom organiseert de vereniging op dinsdag 11 april een veiling, om zo een goed budget op te bouwen. Secretaris Fred van Rooij vertelt hier meer over: “De veiling zal gehouden worden bij eet- en borrelcafé Ons Thuys. Op deze avond zullen verschillende kavels ter veiling aangeboden worden. Deze kavels zijn verschillende goederen en/of diensten. Zo veilt Ons Thuys bijvoorbeeld een driegangenmenu met alles erop en eraan en heeft een ander bedrijf een groot touchscreen scherm aangeboden.” Belangrijk is om te vermelden dat de ondernemersvereniging nog altijd op zoek is naar meer bedrijven die kavels willen aanbieden, maar ook naar gasten die hierop willen bieden.

De festiviteiten zullen plaats vinden op dinsdag 13 juni. De locatie is inmiddels ook bekend, namelijk het Damiaanklooster aan de Schijndelseweg. “Ons 25-jarig jubileum is een iconische gebeurtenis en deze willen we dan ook op een iconische plek vieren”, aldus Fred. Rob legt uit waarom de keuze op het voormalige seminarie is gevallen. “Het Damiaanklooster is een unieke plek met een rijke historie. De locatie is ideaal. Vanwege de ligging kan je makkelijker de verbinding leggen met Schijndel en Veghel. Daarnaast is het een grote locatie waarin we veel mensen kunnen ontvangen. Focus Real Estate, de ontwikkelaar en exploitant van het terrein is ook lid van Ondernemend Sint-Oedenrode. Het is mooi om tot voor kort gesloten terrein open te stellen en tegelijkertijd de plannen te delen.” De ondernemersvereniging wil het Damiaanklooster graag helpen met het realiseren van de plannen: “Als Ondernemend Sint-Oedenrode vinden wij het belangrijk om iets tastbaars achter te laten op de plekken waar wij welkom zijn. Met het geld dat we ophalen tijdens de veiling willen we iets bijzonders doen. Ook willen de genodigden kennis laten maken met het Damiaanklooster. Dit doen we bijvoorbeeld door een rondleiding tijdens het jubileumfeest. De rondleiding wordt gegeven door vrijwilligers van het Damiaancentrum, door een oud-leerling van het seminarie. Zo hopen we een verbinding te maken tussen de leden van de vereniging en het klooster.”

Ilse Staals is actief betrokken bij de renovatieplannen van het Damiaanklooster en vertelt meer over een van de doelen van de renovatie “Op de torenspits stond vroeger een groot kruis met een koperen windhaantje. Novadic-Kentron heeft toentertijd het kruis van de toren afgehaald en in de houtloods opgeslagen. Het Damiaancentrum had het in bewaring. Rond 2010/2011 is er ingebroken en is het haantje gestolen. Bij de restauratie willen we het kruis weer terugplaatsen op de torenspits, mét een haantje.” Naast het terugbrengen van het haantje zal ook de kapel waarin het jubileum gevierd wordt een flinke opknapbeurt krijgen. Op dit moment zijn alle betrokkenen druk bezig om deze kapel netjes op te ruimen. Ook de bewoners van Weievensehoeve, die in het gebouw wonen en worden begeleid, helpen daarbij.

De ondernemersvereniging is dus nog op zoek naar ondernemers die een kavel willen aanbieden tijdens de veiling en leden die bereid zijn om erop te bieden. Samen is het mogelijk om zowel het jubileumfeest in goede banen te leiden als een aanzienlijke bijdrage aan het Damiaanklooster te kunnen leveren. De veiling vindt plaats op dinsdag 11 april bij eet- en borrelcafé Ons Thuys en begint om 20.00 uur. Mocht je een kavel aan willen bieden? Stuur dan een mail naar info@ondernemendsintoedenrode.nl

Afbeelding