Mario Corsten (l) krijgt bedankje van voorzitter Jan van Vuren (r) voor  de organisatie.
Mario Corsten (l) krijgt bedankje van voorzitter Jan van Vuren (r) voor de organisatie. Foto: Hans van den Wijngaard

Rooi heeft golfbaan te danken aan gebroken teen

Sport

Sint-Oedenrode – Hoe een gebroken teen kan leiden tot een golfclub die dit jaar haar gouden jubileum viert? Dat is de vraag die voorzitter Jan van Vuren van golfclub De Schoot zaterdag beantwoordde bij de start van de ProAm wedstrijd van de jarige golfclub.

Dit jaar staat in het teken van het vijftigjarige bestaan van deze Rooise golfclub ‘’De Schoot’. De Rooise golfers staan daar het hele jaar bij stil, toch kende de afgelopen week wel de meeste activiteiten. Zaterdagochtend opende burgemeester Kees van Rooij samen met voorzitter Jan van Vuren het Pro-Event. Daarbij konden de leden van ‘De Schoot’ samen met een professioneel golfer een rondje over de baan maken. ’s Avonds was er een uitgebreide feestavond voor de leden.

Gebroken teen
Richard van den Bosch, de grondlegger van de golfbaan, was eerder naar Canada geëmigreerd en omdat hij zijn teen had gebroken kreeg hij een week vrij. Dat was lang genoeg om even terug naar Rooi te gaan en daar zoveel heimwee te ervaren dat hij besloot om definitief terug te keren naar zijn geboortegrond. In Canada had hij kennis gemaakt met golfen en meldde zich bij een golfclub in de omgeving aan. Dat was nog in de tijd dat golfen een elitaire sport was en bij de betreffende baan werd ‘het boertje’ niet toegelaten. “Kan niet, bestaat niet” was het devies van Van den Bosch en hij legde op zijn terrein aan de Schootsedijk een paar afslagplaatsen aan. Die paar afslagplaatsen werden binnen een paar jaar een 9-holes golfbaan. In februari 1973 werd golfclub ‘De Schoot’ opgericht en was daarmee de 25e golfvereniging die zich aansloot bij de Nederlandse Golffederatie (NGF). De Rooise golfbaan, was tegelijkertijd de eerste commerciële golfbaan van het land die bij de NGF werd ingeschreven.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Burgemeester Kees van Rooij sprak ter gelegenheid van het jubilieum,
Afbeelding
Voorzitter Jan van Vuren
Afbeelding
Afbeelding
Eigenaar van de baan, Jan van Erp krijgt symbolisch een bedankje van de golfclub
Burgemeester Kees van Rooij en Jan van Vuren (r)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding