Peter Maas in zijn tijd als burgemeester.
Peter Maas in zijn tijd als burgemeester. Foto: Jos van Nunen

Oud-burgemeester en ereburger Peter Maas overleden

Rouw

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Sint-Oedenrode is dinsdagmiddag opgeschrikt door het nieuws dat Peter Maas, de laatste burgemeester van Sint-Oedenrode, is overleden. 

Maas (geb. 18-7-1953) is geboren en getogen in Deurne, waar hij vanuit het CDA politieke carrière maakte als wethouder, met economische zaken in zijn portefeuille. In 2003 werd hij benoemd als burgemeester van Sint-Oedenrode, tot de opheffing van de gemeente op 1 januari 2017. Daarnaast en daarna was hij vanaf 1 november 2016 ruim twee jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Bladel.

Bij zijn aantreden in Sint-Oedenrode beschreef hij zichzelf als ‘iemand die wel eens voor de fanfare uitliep’, een eigenschap die in zijn rol als burgemeester niet bijzonder is opgevallen, met één belangrijke uitzondering: hij was een groot voorstander van de gemeentefusie en heeft daarbij waarschijnlijk een doorslaggevende rol gespeeld. En dat niet alleen: Schijndel was al langer in beeld maar de keuze voor Veghel was nog korte tijd omstreden. De fractie Hart voor Rooi pleitte destijds vurig voor een fusie met Boxtel in plaats van Veghel, om zo een groene gemeente te vormen rond Het Groene woud. Maas’ achtergrond als wethouder economische zaken was herkenbaar in zijn leiderschapsstijl; zakelijk en concreet, maar ook in zijn voorkeur voor een fusiegemeente met een industriële signatuur. 

Bij zijn afscheid als burgemeester werd hij benoemd als ereburger van Sint-Oedenrode, een van de zeldzame momenten waarop hij in het openbaar emotioneel reageerde. Hij was sportief en klom regelmatig op de fiets. Na zijn pensionering, toen hij meer vrije tijd kreeg, kon hij daar letterlijk een tandje bijzetten, wat al snel zichtbaar werd aan zijn postuur. Hij was er trots op. 

Bij het ter perse gaan van deze editie / tijdens het publiceren van dit bericht zijn wij nog informatie aan het verzamelen voor een necrologie. De aangevulde versie publiceren wij de eerstvolgende editie van DeMooiRooiKrant of wellicht eerder op MooiRooi.nl.