Afbeelding
Foto: Annelien Nijland

Roois echtpaar helpt met lanceren goednieuwssite

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Met de start van een nieuw jaar heeft Nederland ook een nieuwe nieuwssite die alleen goed nieuws uit de gehele wereld aanbiedt. Deze site wordt volledig gerund door een achttal vrijwilligers die zich hebben verbonden aan een vereniging zonder winstoogmerk. Ook in Sint-Oedenrode zet een vrijwillig echtpaar zich er voor in: Jan H.F. en Wenny van der Heyden.

De samenstellers van www.goednieuwssite.nl noemen zich ‘nuchtere Nederlanders’ die samen met Belgische collega’s het goede nieuws zoeken én vinden. Ze stellen dat ze bij het publiceren van hun artikelen één strikte voorwaarde hanteren: het nieuws moet ‘indiscutabel’ ofwel ‘onweerlegbaar’ goed nieuws zijn. De redactie zegt zich bij haar nieuwskeuze te laten leiden door feiten en cijfers. Verder noemen de samenstellers zich in politiek en sociaalmaatschappelijk opzicht neutraal en ongebonden. Ze motiveren hun journalistieke vrijwilligerswerk ‘uit pure passie voor een bijdrage aan een betere wereld, omdat we geloven dat goed nieuws het beste medicijn is tegen depressies en zwartgalligheid.’ De redactie stelt dat uit de dagelijkse media het beeld ontstaat dat er veel mis is in de wereld en dat daardoor ons wereldbeeld negatief wordt beïnvloed. ‘Negatiever dan de werkelijkheid is, want de realiteit is dat er heel veel goed gaat.’

De nieuwe Nederlandse goednieuwssite is een initiatief van de Vlaming Jeroen Ongenae (52). Ongenae is voltijds communicatiemedewerker aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur en bestuurder van de Universiteit van Gent. Hij richtte in 2016 de website www.goednieuws.be op met nieuwsrubrieken die dichtbij de 17 Sustainaible Development Goals geraken, de doelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 vaststelden als de nieuwe mondiale duurzaamheidsontwikkelingsagenda voor 2030.

De Vlaamse site wordt sinds de oprichting steeds vaker bezocht. In 2018, het jaar waarin voor het eerst de bezoekcijfers werden bijgehouden, noteerde Google Analytics 40.000 paginabezoeken. Dit aantal steeg een jaar later naar 69.000, in 2020 naar 151.500 en vorig jaar had de website 124.000 paginabezoeken. De rubrieken ‘Betere Wereld’ en ‘Klimaat’ scoren qua paginabezoeken het hoogst, onmiddellijk gevolgd door ‘Duurzame economie’, ‘Gezond’ en ‘Onderzoek’. Overige rubrieken zijn Onderwijs, Mobiliteit, Natuur, Economie, Cultuur. De beide sites geven elke week een gratis Nieuwsbrief uit in een oplage van 700 exemplaren met daarin een samenvatting van de voorbije week gepubliceerde artikelen.

Met een Nederlandse versie streeft de Vlaamse uitgever naar uitbreiding van het aantal lezers en wellicht als gevolg hiervan naar een ietwat steviger financieel fundament. Beide sites bestaan namelijk op basis van een Vereniging Zonder Winstoogmerk (een vzw in het Vlaams), wordt ‘gerund’ door vrijwilligers en kan alleen maar blijven voortbestaan door donaties.