Mantelzorgers ontmoeten elkaar

Roois nieuws
Als je de reclame wilt geloven is mantelzorg iets wat in Den Haag uitgevonden is om de zorg dicht bij huis te regelen. Maar zo zit het natuurlijk niet. Mantelzorg is zo oud als de wereld. Als je van iemand houdt, wil je voor hem of haar zorgen, ook als de tijden moeilijk zijn. En soms heb je daar wat hulp bij nodig. Wat je niet nodig hebt, is de bureaucratie die tegenwoordig met die hulp gepaard gaat.

Maar ook als alles goed geregeld is, blijft het een zware taak om voortdurend bezig te zijn het leven van je kind of je geliefde naar de omstandigheden zo goed mogelijk te laten verlopen. En om ook anderen in je gezin of familie de aandacht te geven die ze verdienen en nodig hebben. De mantelzorger zelf komt vaak op de laatste plaats.

Toch heb je als mantelzorger net zo goed dromen over je eigen leven. Over wat je zou willen als.... Het valt alleen niet mee om daar in je eentje mee te worstelen. Het probleem is dat je leven vaak zo totaal gericht is op de ander dat je aan jezelf niet toekomt. Maar als je niet werkt aan het realiseren van je eigen dromen, ben je gedoemd altijd alleen aan de dromen van anderen te werken, aldus de Amerikaanse 'lifecoach' Tony Gaskins. Deze uitspraak kiezen wij als motto.
Aan de situatie op zich kunnen wij niets veranderen. Wat we wel kunnen en willen doen is om mantelzorgers een mogelijkheid te bieden dat ze eens per week een paar uur met elkaar kunnen praten en ervaringen uitwisselen. Het hoeft natuurlijk niet alleen over de zorgelijke kanten van het leven te gaan. Er zijn zoveel dingen waar je over kunt praten en lachen met elkaar. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus je hoeft elkaar niets uit te leggen. Dat kan heel bevrijdend werken. En wie weet is jouw droom wel niet zo moeilijk te realiseren als je zelf denkt.
We ontmoeten elkaar in Odendael, achter in de zaal die niet voor niets 'de Ontmoeting' heet, op vrijdagochtend van tien tot twaalf uur. Het kost niets, alleen een kop koffie of thee als je dat wilt. De initiatiefnemers, Corrie van der Heijden, Anja Huyberts en Mia van Boxtel, begeleiden het gesprek. Iedereen kan onderwerpen aandragen en materiaal (gedichten, verhalen of wat dan ook) inbrengen. Lijkt het wat? Kom vrijdag eens kijken!