Afbeelding

Nieuwjaarsbijeenkomst 2014

Roois nieuws
Op 6 januari jl. hield SKOSO haar traditionele nieuwjaarsreceptie in de Knoptoren voor (oud)personeelsleden, raad van toezicht, ouderraden, medezeggenschapsraden en studenten. Het was een drukbezochte en geanimeerde bijeenkomst waarin door directeur-bestuurder Frans de Baaij werd teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt naar het jaar 2014.

Gekeken naar de onderwijskwaliteit heeft SKOSO een goed jaar achter de rug. De inspectie heeft alle scholen positief en dus met groen beoordeeld. Het ziekteverzuim was met 2½ % opnieuw één van de laagste in de regio en zelfs ook landelijk gezien. Hoewel door de krimp van het aantal leerlingen de inkomsten zijn afgenomen, verwacht SKOSO het boekjaar 2013 met een positief resultaat af te sluiten.

Het afgelopen jaar is een belangrijk project van SKOSO afgerond, namelijk de realisatie van de nieuwe basisschool De Sprongh in de nieuwe multifunctionele accommodatie “De Loop’r” in Olland. Op 1 januari is de heer René Rooijakkers gestart met zijn werkzaamheden als directeur van bs. St. Antonius van Padua.

De belangrijkste speerpunten die SKOSO voor 2014 op de agenda heeft staan:
• De oprichting van het nieuwe samenwerkingsverband “Passend Onderwijs 30.06” in de regio Noordoost Brabant. SKOSO wil de kinderen zo thuisnabij als mogelijk het beste onderwijs bieden en de beste leerlingenzorg.
• Intensieve samenwerking met partners in (buitenschoolse) opvang zoals De Verbinding, Bellefleur, Korein en Humanitas. Waar mogelijk worden deze partners gehuisvest in leegstaande lokalen van de basisscholen. Maar er wordt vooral ingestoken op een inhoudelijke samenwerking waarbij getracht wordt Integrale Kindcentra te realiseren.
• SKOSO gaat met haar personeelsleden verder investeren in een professionele cultuur en leergemeenschap in alle lagen van de organisatie en heeft daarvoor een project ontwikkeld: “Bouwstenen en bruggenbouwers”.
• Naast de onderwijsinspectie bewaakt SKOSO ook zelf haar kwaliteit door het uitvoeren van interne audits en externe visitaties. Het afgelopen jaar is daarmee een start gemaakt en dit zal worden gecontinueerd.
• De scholen gaan verder met het ontwikkelen van digitale leeromgevingen door het steeds meer inzetten van tablets in de groepen.
• Alle scholen van SKOSO leiden toekomstige leerkrachten op en enkele scholen gaan zich ontwikkelen van keurmerkschool tot academische opleidingsschool, waar in toenemende mate ook onderzoek plaatsvindt.
• Momenteel wordt gewerkt aan een Strategisch huisvestingsplan. Daarbij worden alle scholen gescand en wordt gekeken naar aspecten als bouwkundige kwaliteit, leegstand, veiligheid, exploitatie en binnenmilieu. Door de krimp van het aantal leerlingen is er leegstand ontstaan, wat onnodige kosten met zich mee brengt.
SKOSO vindt het van belang om alle schoolgebouwen op maat te maken en daarin, naast het geven van onderwijs, ook andere partners te betrekken waarmee samen Integrale Kindcentra kunnen worden gevormd.
Het meest concreet is het plan tot renovatie of nieuwbouw van bs. Sint Antonius van Padua. Hierover zal begin 2014 een besluit worden genomen.
• SKOSO intensiveert de samenwerking met collega-besturen in de regio Meierij, bekend onder de naam Dommelgroep’. Vanaf 1 januari zal de volledige administratie in eigen beheer worden uitgevoerd.
Het motto van SKOSO is: “Goed onderwijs; dat doen we samen”. Het kind is daarbij het uitgangspunt van ons handelen. Kinderen moeten stralen. Daarom zijn we steeds in ontwikkeling met een open blik naar de omgeving. Alles wat we doen moet gericht zijn op het primaire proces, het leren van de kinderen. We zijn volop bezig de aanwezige kwaliteit binnen onze scholen meer expliciet te maken om zo de kwaliteit op alle scholen te verbeteren. Dat betekent dat we resultaatgericht werken op alle niveaus in de organisatie. We willen in het primair proces dat de leerling zich eigenaar voelt van zijn eigen leerproces. En dat verwachten we ook van professionals en leidinggevenden: eigenaarschap tonen en verantwoordelijkheid nemen.

Frans de Baaij sprak, mede namens de Raad van Toezicht, de directeuren en de staf, de hoop uit om samen met iedereen te kunnen werken aan een vruchtbaar SKOSO-jaar, waar met bezieling wordt gewerkt aan goede onderwijskwaliteit met een gemeenschappelijk doel: passend onderwijs voor alle kinderen in de gemeente Sint-Oedenrode.