Afbeelding

De Gouden Leeuw is terug!

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
Vandaag, vrijdag 14 oktober, is rond de klok van half vier De Gouden Leeuw bevrijd van het bouwdoek. De afgelopen dagen zijn de steiger en de houten schuttingswand al verwijderd. Dit omdat er vanaf volgende week een start wordt gemaakt met de bouw van de veranda.

De afgelopen weken is met man en macht gewerkt aan om het pand aan de voorkant af te maken. Met het aanbrengen van de naam “De Gouden Leeuw” door een decoratieve schilder op de voorzijde van de gevel zijn de laatste werkzaamheden aan de buitenkant op de 1e en 2e verdieping afgerond. Vanaf vanmiddag zal te zien zijn dat kosten nog moeite gespaard om het pand zo origineel mogelijk op te leveren. Zo is aan de voorzijde de knipvoeg gebruikt. Deze klassieke manieren om voegwerk wordt voornamelijk toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven en onderzijde wordt afgeknipt. Vandaar de naam knipvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden.

Oude stenen
Aan de zijkant van Gouden Leeuw is duidelijk te zien dat de oude stenen zijn gebruikt. Deze stenen zijn tijdens de sloop zorgvuldig verwijderd en zijn nu weer verwerkt in de muren van de nieuwbouw

Ornamenten
De mooie sierlijsten aan de voorkant van de Gouden Leeuw komen terug. In de voorgevel komen ook alle ornamenten terug die in de originele gevel zaten.

Sommige vakkundig gerestaureerd, op andere plaatsen zijn replica's te zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding