Evaluatie nota integrale veiligheid: grote verschillen met 2008

Roois nieuws Roois nieuwsbericht
De evaluatie van de nota integrale veiligheid heeft grote verschillen aan het licht gebracht tussen 2008 en 2011. Burgemeester Peter Maas vergeleek de cijfers van beide jaren.

Op het onderdeel Woon- en leefomgeving blijken de inbraken in woningen en motorvoertuigen fors te zijn toegenomen. Was vorig jaar Nijnsel nog topscorer op dit onderdeel, inmiddels heeft het inbrekersgilde zijn werkterrein verplaatst naar het buitengebied. Dit gaat een hoge prioriteit krijgen in de afspraken met de politie.
Het aantal vernielingen daarentegen vertoonde een sterk dalende lijn: ruim 20% minder dan in 2008.

Het aantal meldingen vanuit bedrijventerreinen is ten opzichte van 2008 meer dan gehalveerd. Maas schrijft dit toe aan de maatregelen die zijn genomen. “We kunnen bijvoorbeeld precies zien aan de cijfers, wanneer de camera’s zijn geplaatst,” illustreert hij.

Integriteit en veiligheid gaf geen rooskleurig beeld. Er zijn hennepplantages aangetroffen van tussen de 1200 en 1600 planten. De financiering van de horeca zal doorgelicht worden op de wet Bibop “omdat dat een van de plaatsen is waar onderwereld en bovenwereld elkaar ontmoeten.”

De verkeersveiligheid is sterk toegenomen: een daling van 20% bij de ongevallen. Wel zijn er meer meldingen van doorrijders na een ongeval.

Informatieavond alcohol en jeugd
Op het onderdeel Jeugd en veiligheid tot slot is het aantal incidenten spectaculair afgenomen met meer dan de helft.
Maar het gebruik van alcohol en drugs is een punt van zorg, aldus wethouder Jeanne Hendriks.
Daarom heeft de gemeente in samenwerking met de stichting Jeugd en Gezin op 5 oktober van 19.15 – 22.00 uur in de Beckart een informatieavond georganiseerd voor ouders van/en kinderen in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar, van wie uit onderzoek is vastgesteld dat 51% van de kinderen de afgelopen maand alcohol heeft gebruikt. Kinderarts dr. Slabbers van Bernhoven vertelt daarbij boeiend over wat alcohol doet met het kinderbrein.
Na de pauze is er een theatervoorstelling waarin acteurs herkenbare situaties en dilemma’s na spelen en handvatten geven om in de praktijk te gebruiken. Het volledige programma vind je op www.cjggeeftantwoord.nl