Een hoogwerker werd ook ingezet voor het protest.
Een hoogwerker werd ook ingezet voor het protest. Foto:

Bestemmingsplan zit verzet tegen lichtmast in de weg

Politiek

Meierijstad - Een minderheid van de gemeenteraad zou graag zien dat de gemeente geen medewerking verleent aan de realisatie van een lichtmast door BAS Trucks naast bedrijventerrein Foodpark. De gemeente is namelijk de eigenaar van perceel R 472 waarop de mast zou moeten komen. Wethouder Jan Goijaarts (CDA) en enkele raadsleden betogen echter dat het in 2017 gewijzigde bestemmingsplan het de gemeente onmogelijk maakt om medewerking te weigeren, daarin staat namelijk dat op die locatie een reclamezuil is toegestaan. Voor de raadzaal in Sint-Oedenrode verzamelden bezorgde Eerdenaren zich met een hoogwerker en spandoeken.

De motie van Gemeentebelang om ‘geen medewerking te verlenen om op dit perceel grond, eigendom van de gemeente Meierijstad, een reclamezuil te realiseren’ kon op steun rekenen van SP, Hart, Lokaal en FvD. Laurens van Voorst sprak namens Hart: “Wij als raad hebben ingestemd met het bestemmingsplan dat dit mogelijk maakt, dus we hebben met zijn allen zitten slapen.” Karel van Lieshout (Lokaal): “We hebben er toen niet bij stilgestaan dat het bestemmingsplan vrijspel zou geven voor zo’n grote lichtmast.” Daaraan voegde hij nog toe: “Ik vertrouw erop dat BAS misschien ook een klein beetje maatschappelijke verantwoordelijk voelt voor deze gemeente en nog even denkt aan de burgers en inwoners van Meierijstad.” Indiener van de motie Gerard van Mil (Gemeentebelang), Ruud Merks (SP) en Kwafo Acquaah Arhin (Pvda-GL) dachten in formaliteiten eventueel nog een uitweg te kunnen vinden.
De wethouder zag daar weinig heil in. “Bestemmingsplantechnisch is de lichtmast mogelijk. De Poort van Veghel [eigendom van BAS Trucks, red.] heeft recht van opstal op dit perceel, dus weigering op basis van eigendom is niet gepast. In het kader van betrouwbaar bestuur zou het niet passen om om die reden nu af te wijken van eerder genomen besluiten.” VVD en D66 maakten dezelfde redenering.

Contact met omwonenden
Goijaarts wilde wel de toezegging doen dat hij gaat proberen om de dorpsraad van Eerde samen met BAS om de tafel te krijgen. Verschillende raadsleden hadden hem hierom gevraagd. In een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de motie van Gemeentebelang schreven buurtbewoners en inwoners van Eerde: “Jan Goijaarts schrijft in zijn antwoorden op de technische vragen van Hart dat de initiatiefnemer contact zou hebben gehad met ons als omwonenden. Wij zijn verbaasd dit te lezen, er is op geen enkele wijze contact geweest, niet met ons en niet met de dorpsraad.” Goijaarts gaf tijdens de vergadering aan dat de aanvrager tegenover de gemeente volhoudt dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest met omwonenden.

Aanvraag incompleet
Hij meldt verder ook dat de vergunningsaanvraag die is binnengekomen bij de gemeente nog niet compleet is. “Deze dient aangevuld te worden en daarna nogmaals, dat is al twee keer eerder gebeurd, door de welstandscommissie beoordeeld te worden.” Daarna zouden belanghebbenden nog altijd bezwaar kunnen maken. Ook Rijkswaterstaat moet de plannen nog beoordelen wat betreft de veiligheid voor het verkeer op de A50.

Afbeelding