Luc de Laat
Luc de Laat

“Misschien wil ik nog doorstuderen”

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - De schoolvakantie is voorbij. Een spannend moment voor sommigen. Natuurlijk voor degene die de overstap maken naar de middelbare school. En ook voor jongeren die aan een nieuwe studie beginnen. Wij vroegen er een paar over hun eerste week.
Luc de Laat maakte de overstap van mbo naar hbo.

Na zijn studie tot chemisch-fysisch analist, was Luc de Laat (20) klaar voor een nieuwe opleiding: Applied Science. De keuze om door te studeren was snel gemaakt. “Ik weet nog niet welke kant ik op wil, dus het leek me een goed idee om verder te oriënteren.”

Een grote overstap was het niet. “Mijn nieuwe opleiding zit in hetzelfde gebouw. Het viel me de eerste week al op dat de studies goed op elkaar aansluiten.” Wel merkt hij niveauverschil. Zijn vorige opleiding was op mbo-niveau, nu zit hij op het hbo. “Op het mbo hoefde ik niet echt te leren. Daardoor weet ik niet zo goed wat voor student ik ben op dat gebied.” Hij geeft een tip voor studenten in hetzelfde schuitje: “Ik probeer voor iedere les de presentatie door te kijken. Daardoor is de stof makkelijker op te nemen. In de les wordt er extra toelichting gegeven.”

Hoe zijn leven na deze studie eruitziet weet hij nog niet. “Na mijn vorige opleiding kreeg ik al een baan aangeboden. Daar zou ik best aan de slag willen. Maar ik neig ernaar om hierna nog een opleiding te volgen, tot docent scheikunde.”