De eerste boom wordt geplant. Foto: Connie Smits
De eerste boom wordt geplant. Foto: Connie Smits Foto: Connie Smits

Eerste boom geplant op de Everse Zoom

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Vrijdagmiddag 15 maart is het natuurproject van Roois Landschap aan het Everse akkerpad officieel van start gegaan. Op het voormalig terrein van tuincentrum De Bever werd de eerste boom geplant voor het nieuwe natuurgebied ‘Everse Zoom’.

Deze boom, een winterlinde, had Jos Heijmans gekregen vanwege zijn nominatie van de winnende boom in de verkiezing ‘Mooiste boom van Sint-Oedenrode’. Jos besloot deze beschikbaar te stellen voor dit natuurproject. Jammer genoeg kon hij door ziekte er uiteindelijk zelf niet bij zijn.

Na een welkomstwoord van voorzitter Mari Thijssen namen de bestuursleden van Roois Landschap de schop ter hand om deze winterlinde te planten. Ook werden 2 stekken geplant van de lindeboom aan de locatie Eikendonk, waar in de Middeleeuwen het Kartuizerklooster stond. De grond is gekocht van ARK Rewilding, die in het aangrenzende Dommeldal ook aan natuurontwikkeling doet. De Everse Zoom wordt een natuurbos met diverse biotopen, waar ook onder andere aan educatie zal worden gedacht, onder andere in samenwerking met basisschool Eerschot. De start van het project werd bijgewoond door vertegenwoordigers van Roois Landschap, ARK, Platform Natuur en Landschap Meierijstad, de wilgenwerkgroep en de vlechtheggenwerkgroep. In het najaar zal de verdere aanplant van het 1,6 hectare grote terrein ter hand genomen worden.