Afbeelding

Gaat corona dan echt niet over?

Ingezonden Coronavirus

Sint-Oedenrode - Als je eenmaal met het coronavirus besmet bent, dan kom je er niet meer van af. Ook als je in het ziekenhuis ligt met corona dan lijkt het of je er niet meer uitkomt. Alleen van de intensive care, daar gaan weer wel mensen weg. Waar zijn deze conclusies op gebaseerd? Op de cijfers, die het RIVM dagelijks publiceert. Er zijn elke dag nieuwe besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames, maar cijfers over het aantal herstelde mensen en of uit het ziekenhuis ontslagen patiënten ontbreken structureel. Zelfs de overledenen worden niet op het aantal besmettingen in mindering gebracht. Daarmee wordt de indruk gewekt dat er alleen maar nieuwe patiënten bijkomen.

Door; Hans van den Wijngaard

Waarom het RIVM niet meldt wat het actuele aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is, is niet bekend. Door het ontbreken van deze cijfers is het voor ons gewone burgers moeilijk om een exact beeld te vormen hoe de pandemie zich in onze regio ontwikkeld. Doet het RIVM dit om ons met zijn allen te wijzen op de ernst van de situatie? Om ons te laten zien dat de situatie nog nijpend is, dat het elke dag nog erger wordt? Dat zou dan het tegenover gestelde zijn van wat het rijksinstituut in het begin van de crisis ons deed geloven.

Eind januari werd vol overtuiging gesteld dat het virus vanuit Wuhan nagenoeg zeker niet in Nederland zou komen. Een week later, toen in China de eerste mensen al waren overleden, zou het coronavirus volgens het RIVM niet van mens op mens overdraagbaar zijn. Zelfs toen de eerste besmetting in Nederland op donderdag na carnaval was geregistreerd werd de situatie door het RIVM nog onderschat. Want toen bleek dat de eerste officiële patiënt nog carnaval had gevierd in Tilburg, deed het Rijksinstituut ons geloven dat de beste man tijdens carnaval niet besmettelijk zou zijn geweest. De stelling van het RIVM was dat alleen zieke mensen het virus konden verspreiden. Nu kan deze stelling het RIVM niet direct worden verweten omdat in die dagen nog veel minder bekend was over het virus dan nu. Maar aan de hand van mediaberichten dat de uitslag van een coronatest 24 uur op zich laat wachten, kan geconcludeerd worden dat de betreffende patiënt op zijn laatst op Aswoensdag getest moet zijn. Had hij die dag ook de eerste symptomen en is hij daarmee gelijk naar de dokter gegaan? Deze vraag is lastig te beantwoorden, maar erg waarschijnlijk is dat niet.

Maar terug naar nu, officieel waren er zondagochtend om tien uur 483 besmettingen gemeld in Meierijstad. Helaas zijn er van deze 483 patiënten inmiddels 117 overleden. Maar het kan niet anders dan dat er gelukkig ook een aantal van deze patiënten is hersteld en dus niet meer ziek is. Hoeveel er dat zijn, maakt het RIVM niet bekend. Toch proberen we daar een beeld van te krijgen. Ondanks dat de situatie rondom het virus nog steeds zorgelijk is, lijken de werkelijke cijfers toch minder extreem dan dat het RIVM ons wil doen geloven.

Lees dit opiniestuk woensdag verder in DeMooiRooiKrant