Al vaker liepen deze mensen voor de strijd tegen de Ziekte van Huntington.
Al vaker liepen deze mensen voor de strijd tegen de Ziekte van Huntington.

Help strijden tegen de ziekte van Huntington

Ingezonden

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening die wordt veroorzaakt door het geleidelijk afsterven van zenuwcellen in bepaalde delen van de hersenen. Deze hersendelen zijn belangrijk voor het aansturen van bewegingen en voor de verstandelijke vaardigheden. Deze ziekte wordt ook wel de ziekte genoemd die je laat dansen door ongecontroleerde bewegingen. Huntington is een progressieve ziekte die uiteindelijk tot de dood leidt en een lang en slopend proces heeft.

De vader van Rooienaar Jeffrey Schenkels, Ton Schenkels, lijdt er aan. Daarom loopt Jeffrey met 7 anderen de Nijmeegse Vierdaagse. Dit doen ze om geld in te zamelen voor een medicijn voor de nog redelijk onbekende ziekte. Als Ton (54) 4,5 jaar geleden te horen krijgt dat hij aan de Ziekte van Huntington lijdt, breekt er een spannende tijd aan in de familie. Zowel zijn broers als kinderen van Ton worden onderzocht. Hieruit komt naar voren dat ook zijn dochter Bianca (27) lijdt aan deze erge ziekte. Zoon Jeffrey (29) is getest en hij heeft de ziekte niet. Ook voor hem zal een zware en moeilijke periode komen, doordat hij de zorg van zijn vader en zus op zich zal moeten nemen.

Bij Ton worden de symptomen alleen maar erger. Daarbij moet hij al vroegtijdig in een aanleunwoning gaan wonen omdat hij zijn evenwicht minder goed kan houden. Bianca zal de ziekte krijgen tussen haar 35e en 45e levensjaar. Het is hen opgevallen dat mensen snel oordelen. Men denkt vaak dat je hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, doordat mensen met deze aandoening ongecontroleerde bewegingen maken en moeilijker kunnen praten. 2 jaar geleden hebben Robert Vreven (vriend van Bianca) en Jeffrey bedacht om te gaan lopen voor de Ziekte van Huntington. Daarom is er een sponsorprofiel aangemaakt. Ze hadden 4100 euro opgehaald. Dit jaar hopen ze weer op zo'n mooi bedrag. Ze willen door middel van dit artikel de ziekte nog meer onder de aandacht brengen en hopen dat mensen een steentje bijdragen.

Ton loopt al voor de zevende keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse, ondanks zijn ziekte. Dit is natuurlijk een dubbele prestatie, omdat deze ziekte extra veel energie kost. Ook zijn vriendin Mechie, de broer van Mechie en zijn vriendin Anja lopen mee om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Bianca en Robert hebben een zoon (Joep) die ook is getest op de ziekte van Huntington. Hij heeft deze ziekte niet, dus ze hopen de ziekte te kunnen stoppen in de familie.
Ben jij geraakt door dit verhaal en wil je Jeffrey graag sponsoren, doe het dan nu. Je kunt sponsoren via de website www.devierdaagsesponsorloop.nl en dan klikken op: Zoek Sponsorloper. Bij naam vul Jeffrey Schenkels in. Doneren kan ook via Susan Vermulst: 0610827842.