Peter van de Kerkhof gunt ons een blik onder de motorkap van zijn Armstrong Siddeley uit 1936
Peter van de Kerkhof gunt ons een blik onder de motorkap van zijn Armstrong Siddeley uit 1936

"De auto's en wijzelf worden alleen maar ouder"

Cultuur

Over een maand vinden alweer voor de tiende keer de Britse Automobiel Dagen Sint-Oedenrode plaats. Die tiende uitgave is ook meteen de laatste. De auto's en hun eigenaren worden steeds ouder. Daarom heeft de organisatie besloten om er na deze uitgave mee te stoppen, maar dat zal niet met de stille trom zijn.

Peter van de Kerkhof is al vanaf eerste editie van de Britse Automobiel Dagen Sint-Oedenrode de initiatiefnemer. Hij zegt dat de naam van het evenement nadrukkelijk Britse Automobiel Dagen Sint-Oedenrode is. "We zijn al verschillende keren benaderd om de meetings bij de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven te houden, maar we zijn een Roois evenement en dat heb ik altijd zo willen houden", zegt Van den Kerkhof met enige trots.

Tachtig ordners
"De eerste keer dat we de Britse Automobiel Dagen in de huidige vorm en onder deze naam organiseerden " was in 1987. Daarvoor, vanaf 1978, hielden we jaarlijks een meeting met onze eigen merkclub de Armstrong Siddeley Owners Club. Vanaf 1981 hadden we jaarlijks een andere Britse merkenclub te gast. De MG-vriendenclub Zuid was onze eerste gast. Later waren dat onder andere het Morris Register en de Vanden Plas Owners Club . Sinds 1987 zijn alle Britse automerken welkom", zo vervolgt de man van het eerste uur terwijl hij door één van zijn ruim tachtig ordners bladert en herinneringen ophaalt.

Statige auto's
Peter van de Kerkhof heeft altijd een passie voor oude auto's gehad. In de jaren zeventig ging hij op zoek naar een oldtimer. Hij kwam daarbij steeds de wagens tegen die hij in zijn jeugd bij zijn grootouders zag als daar gasten uit Engeland op bezoek kwamen. "Ik ben in 1944 geboren en mijn vader zat als marinier ondergedoken en mijn moeder woonde bij haar ouders in. Direct na de oorlog waren er Britse soldaten bij mijn grootouders ingekwartierd en die zijn later altijd met die statige auto's blijven komen. Toen ik zo'n dertig jaar later diezelfde wagens weer tegenkwam was voor mij de keuze dan ook snel gemaakt".

Negen liter olie
De Armstrong Siddeley van Peter van de Kerkhof komt uit 1936 en is begin jaren zeventig in Nederland geïmporteerd. De wagen weegt ruim 1800 kg en er gaat maar liefst negen liter motorolie in het blok. "Ik heb samen met een goede vriend van me veel moeten restaureren aan de auto. Het koetswerk is helemaal van essenhout en dat was in de loop van de jaren op verschillende plaatsen verrot. Maar ook motorisch hebben we het een en ander aan de auto op moeten knappen", vertelt Peter als hij me een blik onder de gigantische motorkap biedt.

Laat het maar doorgaan
De Britse Automobieldagen hebben in de jaren veel in Sint-Oedenrode teweeggebracht. "Na de eerste uitgave in 1987, vond ik dat we het publiek meer moesten bieden. We hebben in 1990 de dagen gekoppeld aan een Night of the Promsconcert. In de parkeerkuil, die er toen nog bij zwembad De Neul was, stond toen circus Harlekino. In hun tent was er een geweldige opvoering van NJA, Harmonie Nijnsel, het Roois Gemengd Koor en vele andere Rooise talenten. De tent bleek veel te klein. De mensen zaten zelfs op de rand van de piste. Ik kan me nog herinneren dat Harrie van Bakel, die toen brandweercommandant was, kwam vertellen dat de tent veel te vol zat. Maar omdat we geen van beiden een oplossing hadden, hebben we de show maar gewoon door laten gaan".

Afsluiting in stijl
Bij de tiende uitgave van de Britse Automobiel Dagen Sint-Oedenrode, die op zaterdag 6 en zondag 7 juni aanstaande plaats vindt is er geen Night of the Proms. "Dat is gewoon niet meer te betalen", zegt Peter van den Kerkhof. Aan zijn stem is te horen dat hij dat jammer vindt. "Maar gelukkig hebben we voor de laatste uitgave van dit evenement wel een leuk programma. Zaterdag is het programma helemaal op de deelnemers afgestemd. Maar zondag is het programma voor het brede publiek. Dan hebben we de parkeerplaats voor het gemeentehuis en de Laan van Mariëndael volledig ter beschikking. Iedereen die dat wil kan dan komen genieten van de mooie Britse klassieke auto's. Maar ook zijn er optredens van onder andere de Belgische cabaretier Lieven DEBRAUWER, de Morris-dansers met Engelse folklore en worden kinderen geschminkt. Mogelijk zijn er ander onverwachte optredens.Daarnaast zijn er verschillende stands van organisaties die op een of andere manier aan de autotechniek zijn verbonden".

De toegang tot de Britse Automobieldagen Sint-Oedenrode is op zondag gratis. Het programma begint om half tien voor de middag. Om kwart voor vier 's middags worden de prijzen uitgereikt en daarmee komt er dan een einde aan een inmiddels Rooise traditie. Voor informatie en inschrijven zie www.britseautomobieldagen.nl.