Maarten geeft een update over zijn bedrijf.
Maarten geeft een update over zijn bedrijf. Foto: Stefan Kerk

Van Hoof informeert buurtbewoners over vruchtbaar project

Human Interest

Olland - Bij Van Hoof Zachtfruit & Asperges wordt volop ingezet op de toekomst. Al maanden wordt er gewerkt aan het realiseren van lichtdoorlatende zonnepanelen, die de regenkappen boven de frambozen gaan vervangen. Zo kan de grond gebruikt worden voor de fruitteelt en het opwekken van zonne-energie. 

Door: Stefan Kerk

Volgens Maarten van Hoof hebben de werkzaamheden de aandacht getrokken van buurtbewoners: “Ik heb veel vragen van ze gekregen, aangezien zij de hele dag een hoop mensen op en af het erf zagen komen.” Het leek Maarten een goed idee om een informatieavond te houden, zodat al deze vragen beantwoord konden worden en hij een update kon geven over de progressie van de werkzaamheden. “Zo weten de mensen dadelijk wat er precies gebeurt en waarom we deze keuze gemaakt hebben.”

De loods op het erf op de Schootsedijk was goed bevolkt met circa dertig aanwezigen, de meesten buurtbewoners, maar onder hen ook gemeenteraadsleden. Maarten nam ze door middel van een presentatie mee door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd, de beweegredenen om dit project aan te gaan en de uitdagingen die het met zich meebracht. Een van de voornaamste redenen om dit project aan te gaan was de energietransitie. Veel landbouwgrond wordt tegenwoordig gebruikt voor zonneparken. Maarten had het idee dat fruit telen en energie opwekken hand in hand moesten kunnen gaan. Ook de weersverandering, en vooral het vaker voorkomen van extreem weer, speelde een rol. Door extreme hitte en zware regenbuien wordt het fruit onverkoopbaar. Maarten ging in gesprek met Groenleven en er werd een proefopstelling van 2000m2 opgezet. De resultaten waren positief. Zo daalde de temperatuur bij het fruit op de warmste momenten in het jaar met ongeveer vijf tot zeven graden. Het klimaat werd beter en er was minder zonverbranding. Er was wel een kleine afname van drie procent in de oogst, maar dit wordt gecompenseerd door de opgewekte energie.

De werkzaamheden om de 9 hectare grond te voorzien van zonnepanelen zijn nog altijd in volle gang. Om de gasten een beter idee te geven hoeveel werk het is, liet hij de benodigdheden van het project zien. Het gaat om 24206 zonnepanelen, die gemiddeld 8.750.000 kilowattuur moeten produceren, genoeg voor circa 4000 huishoudens. Om dit te bewerkstelligen zijn er bijvoorbeeld 25 omvormers, 2 trafostations en 50 kilometer aan kabel nodig. “En dan zal ik het aantal schroefjes en boutjes maar niet noemen”, grapt Maarten.

Na de presentatie kregen de gasten een rondleiding, zodat ze met eigen ogen konden zien hoe groot het project is. Zij keken dan ook vol bewondering om hun heen en stelden allerlei vragen over bijvoorbeeld de afwatering, ruimte tussen de stekken en de schoonmaak van de zonnepanelen. De buurtbewoners hebben na de informatieavond een beter idee gekregen over het project. Het doel is om begin december klaar te zijn. In april zouden de eerste resultaten te zien moeten zijn.