Volop zonnepanelen op de daken van bedrijventerrein De Kampen. Foto: Henri van Hoorn
Volop zonnepanelen op de daken van bedrijventerrein De Kampen. Foto: Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

Een optimaal rendement uit je zonnepanelen: hoe doe je dat?

Duurzaamheid Duurzaamheid

Meierijstad - Als je zonnepanelen hebt aangeschaft, dan wil je hier natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit halen. Maar hoe doe je dat? Allereerst uiteraard door bij de aankoop van zonnepanelen te kiezen voor een leverancier die je goed adviseert en kwalitatief hoogwaardige panelen levert. Maar zelfs als je ze eenmaal hebt liggen, kun je nog steeds slimme keuzes maken.

Salderen
Op dit moment is het nog zo dat de energie die je teveel opwekt, verrekend wordt met de energie die je verbruikt (salderen). Dat gebeurt eens per jaar: het aantal kilowattuur dat je hebt verbruikt, wordt afgetrokken van het aantal kilowattuur dat je hebt opgewekt. Hieruit komt een positief of negatief saldo. Is je saldo negatief, dan betaal je bij. Is je saldo positief, dan lever je terug aan het net. Daarvoor krijg je een (kleine) vergoeding van je energiemaatschappij. Dit terugleveren is echter minder gunstig voor jou: op iedere kilowattuur stroom die je teruglevert, maak je een gemiddeld verlies van 85% ten opzichte van de situatie waarin je deze zelf zou gebruiken.

Voorkom het terugleveren van energie
Het terugleveren van energie is dus minder gunstig. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je minder opgewekte energie gaat terugleveren? Het antwoord is simpel: door meer stroom te gaan gebruiken. Hiermee bedoelen we uiteraard niet dat je je lampen onnodig laat branden of je wasmachine vaker aanzet. We bedoelen ermee dat je stroom gaat gebruiken in plaats van gas. Door bijvoorbeeld op elektriciteit te gaan koken of verwarmen, ga je meer elektrische energie verbruiken, lever je minder terug aan het net én breng je je gasrekening naar nul. En dat is in deze tijd niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mens en maatschappij!

Als je erover nadenkt, is het bovendien best vreemd om stroom terug te leveren aan je energieleverancier, terwijl je tegelijkertijd betaalt voor je gasverbruik. Heb je zonnepanelen en ga je all-electric wonen of bijvoorbeeld (alleen) je verwarming en warm water elektrisch regelen, dan kun je op die manier significant besparen op je energierekening. Je gebruikt de energie die je opwekt zelf, waardoor je het rendement van je zonnepanelen optimaliseert en de terugverdientijd verkort.

Aardgasvrij wonen
All-electric wonen en zelf je eigen stroom opwekken, zijn dus een gouden combinatie. Zeker als de overheid over enkele jaren rustig aan de salderingsregeling gaat afbouwen, wordt dit steeds aantrekkelijker: niet alleen op het gebied van duurzaamheid en maatschappij, maar ook financieel gezien. Met technieken als inductie-koken, de doorstroomverwarmer en infraroodverwarming of warmtepomp is aardgasvrij wonen ook nog eens heel comfortabel.

Bart-Jan van Alebeek
Eigenaar Enirgy