Cees en zijn partner voor de uitvinding.
Cees en zijn partner voor de uitvinding.

Opnieuw subsidie voor project Rooise basaltaccu

Duurzaamheid Duurzaamheid

Sint-Oedenrode – Het succes van CESAR, het initiatief van uitvinder Cees van Nimwegen, waarbij duurzame energie uit zonnepanelen wordt omgezet in warmte, breidt zich steeds verder uit. De proefopstelling bij de Gasthuishoeve mag zich verheugen op een snel groeiende belangstelling. Het initiatief verscheen al in diverse regionale-en dagbladen en recent nog op TV VPRO Tegenlicht. Oktober 2020 schreef onze krant nog over de handtekening onder het contract om in Ecodorp Boekel drie cirkels van twaalf woningen duurzame energie op te slaan in een basaltaccu. Die Nederlandse primeur krijgt nu een vervolg bij achttien appartementen die gebouwd gaan worden tegenover de Gasthuishoeve, dat de naam Den Bobbelaer gaat meekrijgen.

Beide projecten zijn ondersteund door een significante subsidie uit het renovatiepotje voor duurzame energie van de rijksoverheid; DEI – Demonstratie Energie Innovatie.

Eenvoud of miljarden
Het succes is Van Nimwegen niet aan komen waaien, maar hij plukt daar nu de eerste vruchten van en die worden steeds zoeter. Niet verwonderlijk; het systeem blinkt uit in eenvoud (‘low tech’) en is mede daardoor relatief goedkoop, en vrijwel ongevoelig voor storingen. Precies op het juiste moment, omdat de opslag van energie de bottleneck is; het stroomnet raakt vol. De huidige projecten zijn dus kleinschalig, maar over een veel groter systeem is ook het terugwinnen van stroom uit warmte rendabel te maken. “Je zou daarvoor zelfs een afgedankte kolencentrale opnieuw in gebruik kunnen nemen” aldus Gonnie van der Vorst. Als partner van Cees, secretaresse, gastvrouw en pr-dame van CESAR is zij de spin in een klein webje. “Met z’n tweeën kun je geen vijf projecten tegelijk draaien. Maar binnenkort gaat de zoon van Cees ook fulltime meewerken.” Het systeem kent legio toepassingen in de praktijk. Een paar milieubewuste en slimme boeren staan ook in de rij voor een CESAR accu, legt ze uit. “Voor het drogen van bloembollen bijvoorbeeld, en hooi. Maar pas met een behoefte aan minimaal 10.000 m3 gas, staat voor ongeveer 100.000 kWh, begint het aantrekkelijk te worden. Wonderlijk vind ik het dat er vanuit de hoek van energietransitie organen, netbeheerders en energiereuzen heel weinig belangstelling is. Bij net-verzwaring spreken we over miljarden.”

Liever op de achtergrond
Cees is een bevlogen vakman die veel voldoening krijgt van zijn bijdrage aan de energietransitie, een voldoening die Gonnie met hem deelt. “We doen het absoluut niet voor het geld” bezweert ze, en haar enthousiasme is overtuigend. “Cees is 80% van onze tijd met zijn werk bezig, rekenen, tekenen, testen en meten.” Of Gonnie daar wel eens gek van wordt? Ze lacht. “Als hij om elf uur ’s avonds nog ergens aan wil beginnen zeg ik wel eens ‘Vind je het voor vandaag onderhand niet mooi geweest?’ Cees zit zo in zijn werk dat hij het helemaal niet belangrijk vindt om als persoon in het nieuws te komen, al wordt het natuurlijk steeds lastiger om daar onderuit te komen.” Wat wellicht zijn afwezigheid bij het interview verklaart.

Samenwerking
Er is een samenwerking tussen Den Bobbelaer en het CESAR systeem. Er worden achttien appartementen ten behoeve van Bed & Breakfast gebouwd tegenover de proefopstelling. De initiatiefnemers zijn zeer te spreken over de flexibiliteit en de positieve medewerking van gemeente in dit proces.