Maarten van Hoof (l) toont trots de opbouw van de stellage aan wethouder Menno Roozendaal.
Maarten van Hoof (l) toont trots de opbouw van de stellage aan wethouder Menno Roozendaal. Foto: Nienke Habraken

Uniek in Olland en de rest van de wereld

Duurzaamheid Duurzaamheid

Olland – Van Hoof Zachtfruit en Asperges bouwt momenteel aan een unieke stellage met lichtdoorlatende zonnepanelen die zijn fruit overkappen. In samenwerking met GroenLeven, marktleider in grootschalige zonne-energie, heeft Van Hoof al een proefopstelling ervaren. Met negen hectare van deze unieke zonneweide is Van Hoof uniek in Olland en ver daarbuiten, wereldwijd is er niemand die dit evenaart.

“Hierop komen de lichtdoorlatende zonnepanelen”, wijst Maarten van Hoof aan. De opstelling is zo gemaakt dat hij en zijn personeel met de nodige tractors er nog door kunnen. Tot voor kort werd het fruit overkapt door folie, als een soort regenkap om het fruit droog te houden. De zonnepanelen gaan dezelfde functie vervullen en tegelijkertijd energie opwekken. Er zitten namelijk zonnecellen in de panelen die energie opwekken. Het fruit is beschermd tegen storm, hagel of extreme hitte. Bovendien levert het groene energie op en is duurzamer dan folie. “De proef heeft uitgewezen dat het realiseerbaar was en zo is het balletje verder gaan rollen”, vertelt Maarten. Niet alleen op zijn erf moesten de nodige werkzaamheden plaats vinden, ook administratief ging hij aan de slag om het plan te laten slagen.

Uit de proef blijkt dat voornamelijk frambozen het goed doen onder de panelen en er volgde verrassende resultaten uit. “Als de panelen heet worden door de zon leveren ze minder op. Maar planten zorgen voor verkoeling. Dat wisten we natuurlijk al, maar niet dat dat positief effect zou hebben op de panelen”, legt de Ollandse ondernemer uit. “Ik verlies een deel van mijn teelt, maar dat compenseer ik met de opwekking van de groene energie.” In december is het de bedoeling dat de stellage klaar is en in april 2024 zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn.