Bregje Leenders tijdens haar werk.
Bregje Leenders tijdens haar werk. Foto:

Dierenarts gezelschapsdieren Bregje Leenders: “Elke dag is anders”

Gezondheid Gezondheid

Meierijstad - Wist u dat katten vrijwel nooit miauwen voor andere katten, maar bijna alleen voor mensen, 70% van hun leven slapen en geen zoetigheid kunnen proeven? Dat honden tot 250 woorden en gebaren kunnen onthouden, tot vijf kunnen tellen en eenvoudige wiskundige berekeningen kunnen oplossen en konijnen geen zweetklieren hebben, maar hun warmte kwijtraken via hun oren?

Door: Caroline van der Linden

Bij dierenartsenpraktijk de Meierij kunnen ze er alles over vertellen. Daar spreek ik Bregje Leenders (31) op het kantoor van dierenartsenpraktijk de Meierij in Schijndel. Ze is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Bregje is geboren in Helmond en opgegroeid in Beek en Donk tot ze in Utrecht ging studeren voor dierenarts en daar een aantal jaren woonde. Inmiddels is ze weer teruggekeerd naar Brabant en werkt ze alweer zes jaar bij Dierenartsenpraktijk de Meierij. Na haar VWO had ze het geluk meteen te worden ingeloot. Met het feit dat er dit jaar zo’n 1200 aanmeldingen waren, waarvan er 225 worden toegelaten, voor haar destijds een lot uit de loterij. Als jong meisje was het al haar grote droom om dierenarts te worden, omgeven door honden, katten en paarden, groeide ze van jongs af aan al op tussen de dieren.

Waarom ze juist voor gezelschapsdieren koos? “Het scala aan aspecten in de eerste lijn spreekt me erg aan. Het is zeer afwisselend; opereren, het contact met de baasjes, de vele verschillende dieren, van honden, katten, cavia’s, konijnen tot af en toe een kip. In meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen worden huisdieren gehouden en worden ze steeds meer gezien als onderdeel van het gezin, dat maakt het ook zo leuk.”

Aan het hebben van een huisdier zitten veel verschillende kanten. Het kan voordelen hebben voor de gezondheid en het welbevinden van mensen. Huisdieren kunnen je steunen, helpen, afleiding geven, sociale contacten bevorderen en uiteraard is het ook gewoon leuk en gezellig om een huisdier in huis te hebben. Er zitten natuurlijk niet alleen voordelen aan het hebben van een huisdier, de zorg kan ook belastend zijn. Huisdieren kosten tijd, geld en energie en bovendien kan het verlies ervan emotioneel zwaar zijn.

“Zo hadden we onlangs zelfs een lammetje met een gebroken poot. Wanneer je dit behandelt en na enige tijd het resultaat ziet, geeft dat veel voldoening.”

Als eigenaar moet je dan ook voldoende weten van de behoeften van het dier en is het verstandig de beslissing weloverwogen te maken. Wie de tijd neemt om tot die keuze te komen, legt de basis voor een succesvolle combinatie en weet wat hem of haar te wachten staat. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat konijnen na castratie nog 4 tot 6 weken vruchtbaar zijn. Cavia’s altijd met twee handen moeten worden opgetild. Katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Honden niet alleen hijgen bij warmte, maar ook door pijn en stress en dat ze bijvoorbeeld geen chocolade, druiven en rozijnen mogen eten, omdat dit giftig is en zelfs kan leiden tot de dood. Er komt dus heel wat kijken bij het houden van een huisdier. Een bezoek aan de dierenarts voor advies, een behandeling om ziektes te voorkomen (d.m.v. vaccinatie bijvoorbeeld) of een consult als het huisdier onverhoopt toch ziek is, kan een huiseigenaar helpen.

“Elke dag is anders”, vertelt Bregje verder. “Zo hadden we onlangs zelfs een lammetje met een gebroken poot. Wanneer je dit behandelt en na enige tijd het resultaat ziet, geeft dat veel voldoening. Waar mensen het meest voor naar de dierenarts komen met hun huisdier, zijn huidproblemen, braken, diarree of een vaccinatie. Overgewicht bij dieren zie ik ook regelmatig, men kan dan begeleiding krijgen om hun dier te laten afvallen, net zoals bij de mens. Natuurlijk is het ook ooit even zoeken om het probleem te achterhalen. Naast dat katten zeer geraffineerd zijn hun pijn niet laten zien, zijn cavia’s en konijnen een kei in het verbergen van wat er aan de hand is, daardoor ziet de eigenaar van deze dieren het probleem vaak later en komen ze helaas zieker naar de praktijk. En soms spelen begrijpelijkerwijs de kosten een rol om iets verder te onderzoeken. Wat maakt dat het achterhalen van het probleem dan moeilijk is. Je bent dan toch beperkt in wat je kunt doen. Ook heb ik natuurlijk te maken met euthanasie. Dit is vaak moeilijk voor mensen, maar als het in het belang is van het dier om verder leed te voorkomen, dan is het toch de beste keus.”

Tijdens ons gesprek worden we vergezeld door de hond van één van de assistentes, die rustig toekijkt en het hier duidelijk merkbaar een prima plek vindt om te vertoeven. Zeker met een heerlijke wandeling tijdens de pauze in het vooruitzicht en het voorbij zien komen van een variatie aan dieren en hun baasjes die deze praktijk bezoeken.

Heeft u zelf ook een dier waar u zorg voor draagt en heeft u behoefte aan meer informatie over de te leveren diensten van dierenartsenpraktijk de Meierij, kijk dan op www.dapdemeierij.nl.