Na een daling tot medio november stijgt het aantal besmetting sinds een week weer.
Na een daling tot medio november stijgt het aantal besmetting sinds een week weer. Foto: RIVM/ESRI

Coronacijfers gaan weer helemaal de verkeerde kant op

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode - Sinds enkele dagen gaan de coronacijfers, ook in Meierijstad, weer helemaal de verkeerde kant op. De cijfers wisselen per dag, maar wie na het aantal besmettingen op weekbasis kijkt, kan niet anders dan constateren dat de lijn weer stijgend is. Daarmee lijkt aan de positieve trend die zich begin november in zette een definitief einde te zijn gekomen en zelfs de stabilisatie van de cijfers van de laatste twee weken van de vorige maand wordt teniet gedaan.

Op 30 oktober stond het aantal besmettingen op 327 gedurende een week. Dat cijfer daalde daarna vrij snel tot 141 stuks op 11 november. In de weken die daarna volgden schommelden de besmettingscijfers rond de 160 besmettingen per week. In tegenstelling tot wat iedereen hoopte, zette die stabilisering zich niet om in een verdere daling. In tegendeel, de laatste week ging het aantal besmettingen eerst langzaam en sinds een paar dagen vrij snel weer omhoog. Met 211 besmettingen in de afgelopen week hebben we weer een voorlopig hoogtepunt in de cijfers. Een hoogtepunt dat we beter als nieuw dieptepunt kunnen bestempelen.

Positief is nog steeds dat het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens op geen enkele wijze aansluiten bij het hoge aantal besmettingen dat wordt geregistreerd. Zo zijn in de maand november in Meierijstad zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen met coronaverschijnselen en meldde het RIVM in dezelfde periode een overlijden.

Het RIVM maakt alleen maar cijfers per gemeente bekend en daarom kunnen we niet de juiste situatie in Sint-Oedenrode beschrijven.