Afbeelding

Petra Stienen in de Knoptoren

Cultuur


Petra Stienen, arabist en voormalig diplomate houdt vrijdag 22 januari een lezing in de Knoptorenkerk.

Petra Stienen werd in 1965 geboren in Roermond in de arbeiders- en achterstandswijk de Donderberg, waar ze tot haar zeventiende woonde. Tegenwoordig is de wijk een 'probleemwijk' en wonen er meer dan tachtig nationaliteiten. Petra ging er onlangs terug om er een boek over te schrijven: Terug naar de Donderberg (2015). Ze vroeg aan (oud)-bewoners hoe zij, ondanks de vaak moeilijke omstandigheden, erin slagen toch iets van hun leven te maken. Maar ze vertelt ook over haar jeugd die, o.a. door de slechte financiële situatie thuis, lang niet altijd makkelijk was.

Na haar middelbare school besloot ze Arabisch te gaan studeren in Leiden en werd ze een succesvol diplomate in Egypte en Syrië. Na de diplomatieke dienst keerde ze terug naar Nederland en trad ze tijdens de protesten in de Arabische wereld vaak op als Midden Oosten deskundige bij Pauw en Witteman. Ze interesseert zich vooral voor mensenrechten en de positie van de vrouw in Arabische landen. Over het Midden Oosten schreef ze Dromen van een Arabische lente (2008) en Het andere Arabische geluid (2012).

Petra Stienen heeft een column in het tijdschrift Opzij en schrijft voor onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant. Sinds 9 juni 2015 is Petra voor D66 lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. De lezing begint om 20.00 uur. Een entreekaart kost €10.-, voor studenten €5.-. Abonnementhouders kunnen gratis een introducé meebrengen.