Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

November was gemiddeld met drie graden warmer al een extreem warme maand. Maar december zette de boel helemaal op zijn kop. De vorige maand was gemiddeld zes graden warmer dan een normale decembermaand. De nachten waren zelfs zeven graden warmer dan normaal. Bovendien was de laatste maand van 2015 veel droger dan anders en zagen we de zon bijna twee keer meer dan anders.

Veel te warm
Normaal wijst de thermometer in december gemiddeld 3,5°C aan, maar dat was vorige maand maar liefst 9,5°C. Ook overdag was de temperatuur met 12°C beduidend hoger dan de normale 6°C gemiddeld. De nachten waren in december het allerzachtst. Eigenlijk hoort het af te koelen tot -0,1°C, maar vorst hadden we helemaal niet. De gemiddelde temperatuur lag op 6,9°C, dat is nog warmer dan de normale maximumtemperatuur. De hoogste temperatuur lazen we af op 17 december, toen werd het 16°C. Vijf dagen eerder was het met 2,1°C het koudst.

Extreem droog
Normaal valt er in december 75 mm regen. De afgelopen maand tapten we in onze regio echter maar 42 mm af, iets meer dan de helft van normaal. De meeste regen viel op de eerste dag van de maand, namelijk 8 mm. In totaal bleef het zestien dagen helemaal droog.

Bijna twee keer zoveel zon
De zon maakte het hele jaar al overuren, maar in december zat er nog een eindspurt in. Eigenlijk hadden we maar recht op 46 uur zonneschijn, maar vorige maand kregen we de zon maar liefst 87 uur te zien. De meest zonnige dag was 30 december met 6 uur en 36 minuten zon. Ondanks de vele uren zon in de afgelopen maand, waren er toch nog zeven dagen, die helemaal bewolkt bleven.

Kort samengevat was december 2015 veel te warm, te droog en hoe gek het ook klinkt: december was ook te zonnig.