Afbeelding

'IJsland is een must voor de echte natuurliefhebber''

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vele natuurliefhebbers maken steeds vaker ook reizen naar het buitenland om daar te kunnen genieten van het natuurschoon wat onze wereld te bieden heeft. Zo ook Hans en Helma van de Veerdonk van de Heemkundekring Sint-Oedenrode. In 2011 gingen zij op reis om te ontdekken wat IJsland op het gebied van flora en fauna te bieden heeft. In een lezing in D'n Einder vertelde Hans over zijn reis. Ook was er nog een speciaal moment voor een bijzonder lid van de Heemkundekring Sint-Oedenrode.

Op het eiland wonen zo'n 300.000 mensen, terwijl het net zo groot is als Portugal. Dat komt doordat er verder het binnenland in veel vulkanen, modderpoelen, zwavelbronnen en andere natuurverschijnselen voorkomen. ''Mijn vrouw en ik hebben daar een auto gehuurd en in drie weken het hele eiland rondgereden'', vertelt Hans over zijn bijzondere reis. ''Er is één ringweg rondom het hele eiland, met zijwegen die naar het binnenland leiden. De natuur is echt overweldigend. Van watervallen tot vulkanen.'' Volgens Hans is het enige nadeel eigenlijk dat het weer vaak tegen kan zitten, iets waar hij en zijn vrouw gelukkig geen last van hadden op hun reis. ''Of vulkaanuitbarstingen, dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet eens naar het eiland toe kunt vliegen'', vult hij verder aan. 

De meeste bezienswaardigheden vindt je vlak buiten Reykjavik. ''Reykjavik is een hele leuke en mooie stad, maar het is vooral daarbuiten te doen voor de toerist. De meeste toeristische attracties liggen op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad'', vervolgt Van de Veerdonk zijn verhaal. Op het eiland zijn veel verschillende vogelsoorten te zien en langs de mooie kusten is het mogelijk om verschillende walvissoorten te spotten, bijvoorbeeld een Bultrug. Ook haaien ontbreken niet. ''IJsland is echt een must om eens te bezoeken voor de echte natuurliefhebber. Het is ook een heel vriendelijk eiland voor de natuurmens'', besluit Hans.

Vlak voor de lezing werd bestuurslid Jeanne Soetens van Heemkundekring Sint-Oedenrode. Zij is inmiddels al 25 jaar actief voor de natuurgroep en doet dat nog altijd met veel passie en plezier. Daarvoor werd zij geëerd met een zilveren speld, die haar opgespeld werd door de vice-voorzitter van het Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van alle Brabantse Heemkundekringen. Ook ontving zij nog een mooie bos bloemen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding