v.l.n.r.: Ad van der Aa, Gloria van der Staak en Martien van Gastel.
v.l.n.r.: Ad van der Aa, Gloria van der Staak en Martien van Gastel.

Ken je dorp, maar Rooi is geen eiland

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooiologie? Nooit van gehoord. "Fout! Rooilogie" vallen Ad van der Aa, Martien van Gastel en Gloria van der Staak tegelijk over de redacteur heen. De eerste les is al geleerd voor de cursus is begonnen.

Rooilogie dus. Ofwel de cultuurhistorie van Sint-Oedenrode, al geeft de organisatie daar een brede uitleg aan, zo blijkt tijdens het interview met bestuursleden van Stichting Roois Cultureel Erfgoed, dat het initiatief nam voor de cursus. Ook natuur krijgt daarin aandacht. Nieuw voor Rooi, maar niet voor de zuidelijke provincies. Den Bosch bijvoorbeeld kent al 25 jaar Boschlogie en ook Venlo en Breda hebben al jaren hun eigen 'logie'.
Alleen in de grote steden dan? "Welnee, in Schijndel bijvoorbeeld zijn ze daar ook mee bezig" antwoordt Van der Staak. "We hebben symposia gevolgd in Venlo en Gouda. We hebben hier al prominente Rooienaren weten te strikken voor ieder onderdeel. Wim van Rooij, Floris Alkemade, Jan van de Eshof, Henri van Weert, Sjef van Griensven en Anton Buiting. Ik heb al van mensen gehoord 'Noteer mij maar vast!'"

Waarom?
En waarom zou een Rooienaar op die cursus willen gaan? Van Gastel: "Om een stuk identificatie met de eigen roots mee te krijgen. De achtergrond van de cursus is, dat je merkt dat er in Rooi veel behoefte is aan een kleinschalige eigen omgeving. De aanleiding is dat de wereld enorm globaliseert, wat met de fusie tot Meierijstad ineens heel voelbaar wordt. Dat geeft bij veel mensen onzekerheid. Als je daar nu sterker in wilt staan is het heel belangrijk dat je een kompas krijgt waardoor je je veilig voelt. Daarvoor moét je die geschiedenis kennen, om je toekomstbestendigheid beter te beoordelen."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant