Het pad waar het om gaat.
Het pad waar het om gaat.

Verzoek Gerard van den Berkpad afgewezen

Cultuur

Sint-Oedenrode - Begin maart deed Jan Verhagen een verzoek aan het Rooise College van Burgemeester en Wethouders om een wandelpad in natuurgebied Diependaal te vernoemen naar de beroemde concert- en oratoriumzanger tenor Gerard van den Berk. Zijn iniatiatief wordt gesteund door een comité van aanbeveling bestaande uit Paulus van den Berk, Gijs van Aarle, Jos Wijn en Bert Slits. Het idee kreeg veel positieve aandacht van de media en naar aanleiding hiervan reageerden vele Rooise inwoners enthousiast.

Des te teleurstellender voor het comité is de reactie van het College van Burgemeester en Wethouders, dat het verzoek vorige week heeft afgewezen. Het college wijst het verzoek in Diependaal af omdat deze omgeving te weinig affiniteit zou hebben met het vak dat Gerard van den Berk uitoefende. Wel wil men de aanvragers enigszins tegemoet komen door in Boskant - indien de kans zich voordoet- een straat naar de operazanger te vernoemen, omdat zoals het college schrijft de tenor daar geboren is. Met name deze laatste onjuiste conclusie valt slecht bij de aanvragers.

Gerard van den Berk is immers niet in Boskant geboren, maar in Woensel (nu gemeente Eindhoven) zo schrijft Jan Verhagen in een toelichtende brief aan de gemeenteraad. "Hij heeft daar op de lagere school gezeten en op zesjarige leeftijd kwam hij met het gezin in Rooi aan de Schoorse Hoefstraat wonen. Daarna woonde hij aan wat nu de Nijnselseweg is. Hier aan de rand van natuurgebied Diependaal  oefende de boer en zanger zijn operaliederen en werkte er op het perceel achter de woning. Dat staat allemaal te lezen in het boekwerk "Herinneringen aan Gerard van den Berk. Boer en Zanger".

Lees meer in DMRK van deze week