Café d'n Dommel
Café d'n Dommel Foto:

Zie het eens door onze ogen?!

Ingezonden Ingezonden

Sint-Oedenrode - Zondagavond 15 maart 2020 kwam het nieuws binnen als een bom! Horeca moet sluiten binnen een uur, Covid sloeg toe! Maar alleen in de horeca en scholen en sportgelegenheden. Alsof de wereld verging…

Kort daarna goed ziek geworden, tegen het randje, alle symptomen. Ach, het kwam goed uit, we waren toch gesloten. Er waren amper testen, amper medicatie, alleen controleren en geïsoleerd leven. Om je heen zag je mensen overlijden, vele bekenden, mensen ziek worden, verschrikkelijk! Enkele weken daarna winkelsluitingen, avondklok, grote beperkingen , onrust, zelfs rellen. Alsof we 70 jaar terug in de tijd gingen!
Wij waren er inmiddels aan gewend; sommigen werden erg vindingrijk met afhalen en bezorgen, anderen waren hiertoe niet toe in staat en bleven maanden gesloten. De dag dat we weer open mochten: wat een feest! Vol beperkingen en restricties, maar we mochten weer. Mondkapjes, sluitingstijden, hygiënemaatregelen, begeleiden naar zitplaatsen, vragen stellen, papieren invullen en vooral niet binnen, alles buiten op gepaste afstand. Overal regels, maar bij ons, de horeca, extra aangedikt. Wij zijn blijkbaar de grote bron van ellende en aanstichting.
Er kwam zelfs weer een kermis, geheel onverwacht. Weer veel geregel; reserveren, toegangsbewijzen, testen, scannen, gezondheidsverklaring, hekken, extra beveiliging, bezoekersbeperkingen. En ja, alweer alleen bij ons, de horeca… Toch werd het een waar feest, waar de Rooise bevolking echt op zat te wachten. Een beetje terug naar het oude, alweer 1,5 jaar geleden.
Vanaf 25 september moet er getest worden op Covid. Iedereen moet zijn Corona-app laten zien met daarop het groene vinkje “ik heb het gelukkig niet.” Heb je deze niet? Dan graag uw gezondheidsverklaring, en u mag 24 uur ons terras bezoeken. Geen vaccinaties, oftewel niet gevaccineerd? Sorry, u bent niet welkom bij ons! Gelukkig kwam er een kleine versoepeling; u mag op gepaste afstand ons terras bezoeken, maar zeker niet binnen komen. Ook niet om te betalen of ons toilet te bezoeken. Ja, alweer de horeca! Je mag gerust naar een volle Jumbo, Cranenbroek of De Wit. Er wordt niks gevraagd, mondkapje hoeft niet meer, maar even plassen bij d’n Dommel is uit d’n boze zonder vaccinatie. Terwijl het de avond ervoor nog gewoon allemaal mocht. We dienen ons er alweer bij neer te leggen….
Het allerergste zijn de beschuldigingen en vervloekingen die wij en andere horecacollega’s naar ons hoofd krijgen. Testen? Dan komen wij niet meer! Flikker op, je kent ons toch? Als je dat gaat doen ben je een fascist! Krijgen we dan ook een soort Jodenster! Ik kan nog wel even doorgaan…. Gelukkig is dit maar een kleine groep mensen, al raakt je dit wel. Lieve mensen zie het eens door onze ogen: Wij zijn bijna een jaar gesloten, blij dat wij weer open mogen! Wij testen ook liever niet, wij willen ook geen gepaste openingstijden, wij willen u ook alle vragen niet stellen. Wij willen geen politieagent spelen. Wij willen ook iedereen in zijn waarde laten en zelf laten kiezen of zij gevaccineerd wil zijn. Wij worden ook enigszins gedwongen gevaccineerd te zijn; wij moeten u checken op Corona, maar dit gaat alleen als wij zelf gevaccineerd zijn! Alstublieft lieve mensen, accepteer als wij u moeten vragen naar uw Coronabewijs of gezondheidsverklaring en beschuldig ons en ons personeel niet van de meest verschrikkelijke dingen. Want nogmaals, het is onze keus niet!! Wij worden er wel op afgerekend als het niet gebeurt, met hoge boetes en sluiting als gevolg. En ja! Alweer wij!! Alweer de horeca!!

Wijnald Koolen        
Tapperij en Eeterij d’n Dommel