Afbeelding

Op het spreekuur: allergieën

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - -Een allergie kan onder andere optreden door deeltjes die in de lucht zweven en door bepaalde voedingsstoffen -Je kunt zelf een klachtendagboek bijhouden om te achterhalen waar je precies allergisch voor bent.
-Bij ernstige klachten moet direct een arts gewaarschuwd worden.

Dit jaar begint het mooie weer iets later dan we gewend zijn. Maar toch zijn er al mensen die last hebben van hooikoorts-klachten. Twee jaar geleden schreven we een stukje over hooikoorts. Nu willen we het over andere allergieën hebben.

Een allergie is eigenlijk een heftige reactie van het afweersysteem op bepaalde prikkels. Dit kunnen pollen zijn maar ook kattenharen, hondenharen of huisstofmijt. Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Elk lichaam maakt antistoffen tegen deze prikkels, maar bij allergie is sprake van een ‘overdreven’ afweerreactie. Waarom de ene persoon wel allergisch is en de ander niet is niet bekend, maar we weten wel dat het in sommige families meer voorkomt dan in andere.

Je kunt dus allergisch zijn voor deeltjes die in de lucht zweven. Denk hierbij aan pollen, kattenharen, hondenharen en huisstofmijt. Klachten die daarbij kunnen horen zijn: tranende ogen, dikke oogleden, jeukende huid, vlekjes, een loopneus en niezen.

Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Je kunt allergisch zijn voor noten, pinda’s, koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad, tarwe. Maar ook voor gluten of voor fruit, zoals appels, pruimen of aardbeien.

Als je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen kun je ook last krijgen van klachten aan je mond, keel en neus, zoals jeuk, een loopneus, een branderig gevoel. Maar je kunt ook buikpijn en diarree krijgen, of vlekken op de huid of klachten van de luchtwegen, zoals hoesten, een piepende ademhaling of kortademigheid. Zelfs hartkloppingen en duizeligheid kunnen optreden bij allergieën. Als je één van deze klachten krijgt na het eten van een bepaalde voedingsstof ben je overgevoelig. Als je meerdere klachten krijgt spreken we van een allergie. Overgevoeligheid is niet erg, gaat vanzelf over en kun je niet aantonen met een bloedtest. Een allergie kan vervelende klachten geven een reden zijn om bepaalde dingen niet meer te eten.

Hoe weet je of je een allergie hebt? De beste manier om hierachter te komen is om een klachtendagboek bij te houden. Je schrijft dan je klachten op en wanneer je deze klachten gekregen hebt. Je houdt bijvoorbeeld bij wat je gegeten hebt of wat je gedaan hebt voordat je de klachten kreeg. Als je denkt te weten welke stof de overgevoeligheid of allergie veroorzaakt probeer je een tijdje deze prikkel te vermijden. En te kijken of de klachten dan wegblijven.

Een allergische reactie kan, in enkele gevallen, ernstig zijn. Dan kunnen lippen, tong en oogleden opzwellen, hoesten en benauwdheid optreden, met een piepende ademhaling. Je kunt last krijgen van hartkloppingen, overgeven en duizeligheid. Zo’n reactie wordt een anafylactische reactie genoemd. Dan moetje met spoed een arts waarschuwen of 112 bellen. Dan moeten zo snel mogelijk medicijnen toegediend worden om de allergische reactie tegen te gaan.

Bij vragen over allergieën kun je contact opnemen met je huisarts of www.thuisarts.nl raadplegen.