Toon van der Wijst
Toon van der Wijst

Toon van der Wijst: “Machines nemen geestdodend werk over”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - We zijn alweer toe aan de volgende ronde van de rubriek ‘Hoe Sint-Oedenrode onderneemt...’ Een samenwerking tussen BtB Sint-Oedenrode en DeMooiRooiKrant. Dit keer is de technische sector aan de beurt. Een mooie branche met verschillende interessante ondernemingen. Van der Wijst engineering is één van hen. Eigenaar Toon komt aan het woord...

Wat doe je precies?
“Ik ontwerp en bouw apparaten en machines voor bedrijven die iets produceren. Het maakt niet uit wat. Overal waar producten worden gemaakt helpen machines en apparaten de mens met bewerken, monteren, inpakken, enz. Ze maken het de medewerkers lichter en gemakkelijker en ook de werkomstandigheden worden er beter van. Ze nemen ook vaak geestdodend, vuil of zwaar werk over van de medewerkers.”

Wat zijn de grootste ontwikkelingen in je branche?
“Dat er nog meer complexe machines bedacht en gemaakt moeten worden die geheel zelfstandig kunnen werken. Het wordt namelijk steeds moeilijker om met de beschikbare medewerkers dezelfde hoge kwaliteitseisen te garanderen voor langere tijd. Goede machines kunnen over langere tijd 24/7 produceren met een constante kwaliteit.”

Hoe blijf je up-to-date?
“Door je ogen goed open te houden en te praten met mensen die ook dezelfde passie voor het vak hebben als ik. Het lezen van interessante stukken in vakbladen en bezoeken van technische beurzen. Spreken met productspecialisten van leveranciers is ook een belangrijke informatiebron. Wel moet je dan nog zelf een inschatting maken of het geschikt is voor de toepassing die ik bij elk apparaat of machine voor me zie. De juiste keuze maken is in ons vak de kunst.”

Waar ben je het meest trots op en waarom?
“Op de eerste plaats mijn gezin met vier kinderen. Daarna even niks en dan op mijzelf, omdat wat ik in mijn hoofd bedenk met mijn handen kan maken.”

Wil je verder nog wat kwijt?
“Dat we in de toekomst, meer rekening houden met elkaar, net als afgelopen jaar in deze moeilijke tijd. Minder gehaast, minder druk en minder stress. En meer tijd nemen voor elkaar.”