Afbeelding

Bisschop Bekkers, een bijzonder persoon

Religie Religie

In mei 1966 is Bisschop Bekkers op 58-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Tilburg overleden. Inmiddels is dit 55 jaar geleden en dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Deze aimabele man met een warme en vriendelijke uitstraling heeft heel veel betekend voor ons bisdom en de R.K. Kerk, zelfs buiten Nederland.

Door: Wim van Kreij

Katholiek van de 20e eeuw
Mgr. Bekkers was bisschop van Den Bosch van 1957 tot 1966. Hij werd vooral bekend door zijn vele inspirerende lezingen. Door de omroep KRO werd hij gevraagd om maandelijks een presentatie te houden in het programma Brandpunt over actuele onderwerpen, die door zeer velen werden gevolgd, ook door niet- katholieken. De Brandpunt-uitzending in maart 1963 handelde over Huwelijk en Gezin en ging hij nader in op de geboorteregeling. Hij zei o.a.: “Het geweten van jonggehuwden moet volledig tot zijn recht kunnen komen en zij die tot hulpverlener zijn geroepen mogen hier niet in treden.” Deze uitzending over de geboorteregeling heeft toen veel ophef veroorzaakt. De bisschop kreeg hiervoor zeer veel waardering omdat het voor velen een bevrijding betekende. Maar er kwamen ook negatieve en kritische reacties op zijn visie.

In 1999 werd hij door de bevolking van geheel Nederland gekozen tot katholiek van de 20e eeuw. (de Geestelijken kozen Titus Brandsma, die naar verwachting binnenkort door Paus Franciscus in Rome heilig verklaard zal worden). Bisschop Bekkers heeft zich enorm ingezet voor de mensen die het moeilijk hadden, zoals personen met een geestelijke beperking. In veel gemeenten, ook buiten Brabant zijn, ter nagedachtenis aan hem, straten, pleinen en gebouwen naar hem genoemd.
De kerk ‘De Goede Herder’ op het Mgr. Bekkersplein is de laatste kerk die hij heeft laten bouwen. Door zijn plotseling overlijden heeft hij de geplande inwijding in mei 1966 helaas niet kunnen halen.
De uitvaartdienst in de overvolle St. Jan in Den Bosch werd voor het eerst in de geschiedenis volledig door de KRO uitgezonden. Mgr. Bekkers had al eerder aangegeven dat hij, niet zoals zijn voorgangers, in Den Bosch begraven wilde worden. Hij had duidelijk de wens uitgesproken dat hij in Sint-Oedenrode te midden van zijn geliefden begraven wilde worden. Na zijn begrafenis kwamen duizenden mensen naar Rooi om van hem afscheid te nemen.

Mede door zijn bijzondere verkiezing tot Katholiek van de Eeuw kwam rond de eeuwwisseling vanuit de bevolking een bijzonder initiatief op gang. Velen vonden dat deze zeer gewaardeerde grootheid een standbeeld verdiende. Dankzij een royale sponsoring en giften vanuit de samenleving kwam het benodigde bedrag snel bijeen en konden de voorbereidingen starten. Al in april 2002 kon het standbeeld op het Kerkplein gerealiseerd worden. Er waren zelfs ruim voldoende middelen om rond dit initiatief extra activiteiten te kunnen organiseren. Zo kwam er een lesbrief voor alle leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen. Door Roois Kultuur Kontakt (RKK) werd in een voormalig winkelpand een mooie overzichtstentoonstelling gerealiseerd met als titel ‘Bisschop Bekkers in Beeld’. Tijdens een benefietconcert heeft Nico van de Wetering een speciaal lied over Bisschop Bekkers gepresenteerd. Het symposium in de kerk van de Goede Herder - met prominente sprekers onder leiding van de heer Leo Feijen - over het leven en werk van Bisschop Bekkers trok 360 deelnemers uit Sint-Oedenrode en verre omgeving. Deze dag, op 20 april, werd afgesloten met een mooie herdenkingsbijeenkomst in de Martinuskerk voor de eigen bevolking en de deelnemers aan het symposium. Daarna werd het standbeeld onder grote belangstelling onthuld door zijn opvolger Mgr. J. Bluijssen en de eerwaarde zuster Adriana, een van de zeven zussen van Bisschop Bekkers. Ook Mies Bouman was bij de onthulling van het standbeeld aanwezig. Zij had nog mooie herinneringen aan de Bisschop. Hij was namelijk twee maanden voor zijn overlijden de centrale gast in haar programma ‘Bij Mies in de stoel.’

In 2016 is ruim stil gestaan bij zijn sterfdag 50 jaar geleden. Een mooie tentoonstelling door RKK in de Martinuskerk en Mgr. Hurkmans had voor zijn laatste Eucharistieviering als Bisschop Sint-Oedenrode uit gekozen. De lezingen over het leven en werk van Bisschop Bekkers vielen bij de toehoorders zodanig in de smaak dat deze op verzoek nog vaak in de regio zijn herhaald.

Was het toeval of gepland dat juist op 14 mei 2016 Mgr. J. de Korte als Bisschop van Den Bosch werd geïnstalleerd? Het was namelijk 14 mei toen 50 jaar geleden dat Bisschop Bekkers voor de laatste maal de kathedraal verliet op weg naar zijn laatste rustplaats in Sint-Oedenrode.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding