Afbeelding

Belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

Financieel Financien

Sint-Oedenrode - Gaat u (bijna) met pensioen? Dan verandert er veel voor u. Ook op het gebied van belastingen.

Als u stopt met werken vóór de AOW-datum, dan krijgt u een periode minder of helemaal geen inkomen. Dat komt doordat de AOW en misschien ook het pensioen later ingaan. Check vooraf of u die periode financieel goed kan overbruggen.
Dat kan bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten, mits deze voldoet aan de eisen. Denk ook aan het in aanmerking komen voor toeslagen.
Meestal zult u vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt voor in het geval dat u na uw pensionering meer dan 1 inkomensbron heeft. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden.

Gaat u (bijna) met pensioen? Dan verandert er veel voor u.


Wilt u voorkomen dat u aan het einde van het jaar moet bijbetalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag dan gespreid betaald worden in de nog resterende maanden van het jaar en meestal krijgt u een korting als u de aanslag in 1 keer betaalt.
Het kan ook zijn dat u altijd een voorlopige aanslag kreeg maar in het jaar dat u AOW gaat ontvangen wordt deze door de belastingdienst stopgezet. Het is verstandig om te kijken of het toch wel zin heeft om, zie ook wat ik hiervoor heb geschreven, om toch een voorlopige aanslag aan te vragen.

Het gratis inloopspreekuur voor uw vragen is voorlopig gesloten. U kunt ons in plaats daarvan bellen met uw (korte) vragen op het gebied van fiscaliteit, (salaris)administratie en personeelsadvisering. U kunt ons ook vinden op Facebook, Instagram en Linkedin. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies - www.bekkersadvies.nl