De geschiedenis van Oud-Rijsingen is vastgelegd in een uniek boekwerk
De geschiedenis van Oud-Rijsingen is vastgelegd in een uniek boekwerk Foto: Hans van den Wijngaard

Uniek boek over huizen en inwoners van Oud-Rijsingen

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Oud-Rijsingen, zeg maar gemakshalve een dertigtal woningen langs de Ollandseweg tussen Kinderbos en de Bobbenagelseweg, kent een bijzonder actieve buurtvereniging. Buurtvereniging? Nee zeg geen buurtvereniging, want je krijgt de wind van voren. Oud-Rijsingen is een buurtschap en niet zo maar één. Feesten kunnen ze er als de beste, in organiseren zijn ze daar een kei en zichzelf op de kaart zetten lukte in Sint-Oedenrode al jaren, maar ook in Meierijstad heeft het kleine buurtschap met zo’n zeventig tot tachtig inwoners al lang van zich laten horen. Het buurtschap werd in 1989 opgericht en wilde in 2020 het dertigjarige jubileum uitgebreid vieren. Maar, het wordt wat eentonig, ook hier gooide corona roet in het eten. Dan komt het organisatietalent om de hoek, er kwam geen feest. Wel kwam er een boekwerk en DVD over Buurtschap Oud-Rijsingen, huizen en haar bewoners. Rien Schepens en Piet Klaasen vertellen over de totstandkoming van het boek en de DVD en zoals dat in Oud-Rijsingen gaat, dan komen de verhalen en de herinneringen heel snel naar boven.

“Misschien is het goed om eerst maar eens te vertellen, waar het buurtschap Oud-Rijsingen voor staat”, zo begint Piet Klaasen. “De meeste mensen kennen het buurtschap Oud-Rijsingen nog wel van het ballonnenfestijn dat we ruim tien jaar geleden alweer hielden ter gelegenheid van ons twintigjarige bestaan. Vijf jaar later toen we ons zilveren jubileum vierden, pakten we nog grootser uit met Rijsingen Royaal. Toen verbleekte de Parijse Montmartre voor een dag, Rijsingen was die dag ‘The place te be’. Vanaf Kinderbos tot de Bobbenagelseweg veranderde de Ollandseweg en al haar zijstraten in een groot cultuurspektakel met muziek, dans, schilderen en wat nog maar meer. Maar”, zo gaat Piet verder”, “de meeste Rooienaren kennen Oud Rijsingen van veel meer dan alleen die twee evenementen. Zo zamelen we als buurtschap al jaren oud papier in. Natuurlijk doen we dat om geld te verdienen voor het buurtschap. Maar ik durf ook wel met zekerheid te zeggen dat wij de enige papierinzamelaar in de hele gemeente zijn, die elk jaar een aanzienlijk deel van de opbrengsten weer aan de Rooise gemeenschap teruggeeft”.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Het boek en de DVD zijn in een zeer beperkte oplage te koop. Kijk voor meer informatie op: https://www.buurtschapoudrijsingen.nl/nieuws